Ana içeriğe atla

Osmanlı Belgelerinde Ankara Sergisi Açıldı

13 Ekim 2014

13 Ekim 1923'te TBMM'de kabul edilen tek maddelik bir yasa ile yeni Cumhuriyetin Başkenti olan Ankara'nın, başkent oluşunun 91. yılı özel etkinliklerle kutlanıyor. Ankara'yı ekonomik, kültürel ve siyasal açıdan küresel bir başkente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi vizyonuyla çalışan Ankara Kalkınma Ajansı da, bu çerçevede çok özel bir sergi çalışmasına imza attı. Ajans ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen "Osmanlı Belgelerinde Ankara" sergisi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait Ankara ile ilgili birçok belgeyi Ankaralıların ziyaretine açtı.

Milli Kütüphane Sergi Salonunda gerçekleştirilen sergi açılışına Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, Ankara Vali Yardımcısı Hasan Ersan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Şaban Baba ve çok sayıda davetli katıldı.

İşler: "Tarihi dokumuza sahip çıkmalıyız"

Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler açılışta yaptığı konuşmada öncelikle çok köklü bir tarihe sahip olan ülkemizin başkenti Ankara ile gurur duyduklarını dile getirdi. Ankara'nın 91 yıl önce başkent olduğunda çok küçük bir kasaba olduğunu belirten İşler, Cumhuriyet dönemiyle çok hızlı bir gelişme yaşandığını dile getirdi. Şehrimizin tarihi değerlerini korumanın önemine de dikkat çeken İşler; "Avrupa şehirlerinde gördüğümüz tarihi dokuyu maalesef kendi şehirlerimizde koruyamamış durumdayız. O şehirlerin her biri birer açık hava müzesi gibi iken, biz neden şehirlerimizi bu şekilde tahrip ettik diye sorarız hep kendimize. Şimdi bunu tersine çevirme zamanıdır. Şehrimizde çok önemli restorasyon çalışmaları yürütülmektedir. Özellikle Altındağ Hamamönü'nde yapılan çalışmalar şehrimizin turist sayısına katkıda bulunmuştur" diye konuştu.

Şayık: "Kalkınma sadece ekonomik göstergelerin büyümesi değildir"

Serginin açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık Ankara'nın nasıl bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu, içinde barındırdığı eserlerin ortaya koyduğunu söyledi. Şayık, "Frigler döneminden kalma Gordion Kenti, Kral Midas'ın Tümülüs'ü, Romalılar döneminden kalma Tarihi Roma Hamamı, Augustus Tapınağı, Julyanus sütunu, Selçuklu döneminden kalma, Alaattin Camii, Ak Köprü, Ahi Elvan; Osmanlı döneminden kalma hanlar, hamamlar, kervansaraylar ve en önemlisi bu topraklarda yaşayanları ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan etkisi altına alan Ahilik teşkilatının merkezinin Ankara'da olması, Ankara'nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını göstermektedir" diye konuştu.

Zengin bir tarihi derinliğe sahip olan Ankara'nın bu gün itibariyle; 22 üniversitesi, 6 teknoparkı, 11 OSB'si, çok sayıda araştırma merkezi ve yüksek bir beşeri sermaye ile güçlü bir teknolojik alt yapısı olduğunu belirten Şayık, Ankara'nın aynı zamanda 53 müzesi ve 42 adet kütüphanesi ile bir kültür ve medeniyet başkenti olduğunu da vurguladı.

Kalkınmanın sadece ekonomik göstergelerin büyümesi anlamına gelmediğini söyleyen Şayık sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalkınma insanı esas alan, insanı çevresi, değerleri ve tarihi ile birlikte değerlendiren topyekûn bir ilerleme hareketidir. Ankara Kalkınma Ajansı olarak bizim bu sergiye iştirak edişimizdeki temel motivasyon bu kalkınma anlayışıdır. Eğer ekonomik, sosyal ve kültürel yönden nasıl bir kent miras aldığımızı bilirsek, kentin tarihi kodlarını anlarsak tüm kararlarımızda daha isabetli, daha sonuca yönelik oluruz diye düşünüyorum."

Şayık konuşmasının sonunda serginin hazırlanması için işbirliği yapılan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne de teşekkürlerini iletti.

T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Şaban Baba da kurum olarak 1951 yılından günümüze kadar 186 adet yurtiçinde, 58 adet yurtdışında olmak üzere 244 adet tematik belge sergisi gerçekleştirdiklerini söyledi. Yurtiçinde düzenlenen sergilerde konunun genellikle şehir tarihi ve kurumsal tarih ağırlıklı olduğunu belirten Baba, "Örnek olarak Belgelerle Rize, İzmir'de İktisadi Hayat, Belgelerle Giresun, Belgelerle Çankırı, Belgelerle Tekirdağ gibi çalışmaları sayabiliriz. Kurumsal tarih içerikli sergilere ise Osmanlı Dönemi Demiryolları, Adli Tıp, I. Ordu, Osmanlı Muhasebe Tarihi, Polis Teşkilatı gibi örnekler sayılabilir" dedi.

Konuşmasında sergi hakkında da detaylı bilgi veren Baba; " 'Osmanlı Belgelerinde Ankara' adlı bu sergi ve katalog çalışmamız, Ankara'nın önemli konumunu yansıtan kültürel, sosyal, askeri ve siyasi gelişmelerle ilgili ferman, berat, padişah emri ve defter kayıtlarını içermektedir. Çalışmamızda, 1438-1911 yılları arasını kapsayan 43 belge görüntüsü bulunmaktadır" dedi.

Açılışta Ankara'nın başkent oluşunun 91. yılı kutlamaları çerçevesinde bir de mini konser gerçekleştirildi. Ankara türkülerinin seslendirildiği konser açılışa renk kattı.

Birçok farklı alanda belge sergilenecek

Milli Kütüphane Sergi Salonu'nda açılışı gerçekleştirilen "Osmanlı Belgelerinde Ankara" sergisinde döneme ait Ankara ile ilgili birçok farklı belge ziyarete açıldı. Belgeler arasında hukuki belgelerden, ticaretle ilgili fermanlara, vergi toplama emirlerinden inşaat izinlerine kadar birçok belge yer alıyor. Sergi 17 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.