Ana içeriğe atla

Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu

25 Mayıs 2016

Anadolu'nun manevi liderlerinden Hacı Bayramı-ı Veli, Ankara'da düzenlenen uluslararası sempozyumla anılıyor. Ankara Kalkınma Ajansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kalem Eğitim Kültür Akademi Derneği'nin organizasyonu ile gerçekleşen programda, Hacı Bayram-ı Veli'nin düşün dünyası ele alınıyor.

Sempozyum açılışına, Ankara İl Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Kalem Eğitim Kültür Akademi Derneği Başkanı Murat Türkmen ile akademisyenler ve çok sayıda Ankaralı katıldı.

Kültürel değerlerimizi yaşatmalıyız

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık şunları söyledi: "Ajansımız, bölgesel kalkınmada ekonomik ve teknolojik katma değer üreten projeleri desteklemenin yanı sıra "insan" unsurunu merkeze alan ve içtimai hayatımızın inkişafına öncülük edecek projelere de büyük önem atfetmektedir. Bu çerçevede, Ajansımız tarafından Ankara'nın sosyal kalkınmasına yönelik projelere bugüne kadar 30 Milyon TL'lik finansman sağlanmış olup bu desteğin kayda değer bir bölümü "Hacı Bayram-ı Veli" gibi, "Ahilik" kültürü gibi Ankara'nın sosyo-kültürel değerlerinin yaşatılması ve yaygınlaştırılmasına dönük projelere tahsis edilmektedir. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'den ve Peygamber Efendimiz'in sünnetinden hayat bulan bu değerler zinciri, genel anlamıyla; sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal boyutları olan bir milli kültür, iman, ahlak, yiğitlik ve diriliş hareketleridir. Ajansımız, bir toplumun tekemmülünde ekonomik kalkınmanın tek başına yeterli olmayacağı gerçeğinden hareketle Ankara'daki sosyal hayatın gelişmesi sürecinde de öncü olmayı hedeflemektedir. Ahilik Teşkilatı'nda, Hacı Bayram-ı Veli dergahındaki örneklerde olduğu gibi, ülkemizin; dini, beşeri, tarihi ve kültürel geçmişi ile harmanlanmış bir kalkınma modelini benimsemesi çok daha isabetli olacaktır."

Sempozyuma Türkiye ve dünyadan çok sayıda konuşmacı katılıyor. Katılımcılar arasında Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu, Prof. Dr. Yakup Çiçek, Prof. Dr. Kadir Özköse, Prof. Dr. Kenan Erdoğan, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Prof. Dr. Dossay Kenzhetayev (Kazakistan), Doç. Dr. Huraman Hummatova (Azerbaycan), Prof. Dr. Safvet Haliloviç (Bosna Hersek) ve Sawadogo Noufo (Burkino Faso) gibi alanında değerli akademisyenler de yer alıyor.