Ana içeriğe atla

TechAnkara Hızlandırıcı Programı Başladı

26 Ağustos 2016

Ankara Kalkınma Ajansı, girişimcilik ekosisteminin ve bileşenlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını Ankara'nın sosyo-kültürel, beşeri ve fiziki alt yapısını da dikkate alarak geliştiriyor. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınmaya girişimciliğin geliştirilmesi yoluyla da ivme kazandırılması ve Ankara'nın teknoloji markası TechAnkara'nın güçlenmesi amacıyla yeni bir girişim hızlandırıcı programı Ajansımız tarafından geliştirildi.

Ankara'nın teknoloji tabanlı girişimcileri için modellenen TechAnkara Hızlandırıcı Programı, 5. TechAnkara Proje Pazarı'nın dereceye giren projeleri için başlatıldı.

100 yenilikçi proje sahibi girişimcinin yatırımcılar ve işadamlarıyla buluştuğu 5. TechAnkara Proje Pazarı, 24 Aralık 2015 tarihinde Ankara'daki beş teknoloji geliştirme bölgesi, sekiz organize sanayi bölgesi, TTGV, TÜBİTAK, Borsa İstanbul, ATO ve ASO ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

2015 TechAnkara Proje Pazarı'nda yer alan projeler, 19 değerlendirme komitesi üyesi tarafından değerlendirildi, değerlendirme sonucunda 10 proje dereceye girdi.

2015 TechAnkara Proje Pazarı kapsamında dereceye giren girişimcilerin teknolojilerinin ticarileştirme potansiyellerinin arttırılması ve potansiyel yatırımcılar ile buluşturulmasına yönelik olarak teknoloji ve projeye özgü bir mentorlük programı ile ikili iş görüşmelerinin de gerçekleşeceği bir yurtdışı programı gerçekleştirilecek. Başta Avrupa olmak üzere global pazarlara erişim kanallarının proje bazlı tanımlandırılacağı programda, girişimcilere stratejik ortaklık imkanları sunulacak ve Avrupa'daki yüksek teknoloji yatırım olanaklarını daha iyi anlamaya yönelik tecrübe kazanımı gerçekleşecektir.

2016 yılı hedefi bilim, teknoloji, ARGE ve girişimcilikte Avrupa lideri olan Berlin Eko-Sisteminin paydaşları ile sürdürülebilir ticari ve bilimsel işbirlikleri oluşturmak olan yurtdışı program; her firmanın kendine has inovasyon kabiliyeti gözetilerek tamamlanacaktır. Programın son aşaması, küresel düzeyde en yenilikçi şehirlerden biri olan Berlin'de Berlin Partner, Berlin Cleantech, Berlin Teknik Üniversitesi, Berlin Yunus Emre Enstitüsü, Gemba Startup Technology gibi öncü paydaşların katılımıyla Tech Startup Fair'de gerçekleştirilecektir.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise TechAnkara Hızlandırıcı Programı'na katılım sağlamaya hak kazanan girişimcileri tebrik ederek programın teknoloji ticarileşme ve değerlemenin yol haritasını girişimcilere uygulamalı olarak çizeceğini belirti. Şayık ayrıca "Her yıl yeni kazanımlarla içeriği zenginleştirilen TechAnkara Proje Pazarı, Ajansımızın yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemini geliştirme faaliyetlerinin geniş kitlelere ulaşabilmesini hedeflemektedir.

 Artan küresel rekabet sonucunda ülkemizin rekabetçiliğinin güçlendirilmesi için yenilikçilik özelliği olan mal ve hizmet üretimi önem kazanmıştır. Emek yoğun ve düşük teknolojili alanlardan katma değeri yüksek alanlara geçiş yapmamız kalkınma ekonomimizin temel katalizörü olacaktır.

 Bugün dış ticarette daha yenilikçi ve teknoloji yoğun ürünlerin payı artarken emek yoğun ürünlerin payı azalmaktadır. Rekabet gücünü Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi alanlarda konumlandırmak gerekiyor. Daha fazla üretmeye değil daha fazla katma değeri olan ileri teknolojiye odaklı destek modellerimizi geliştiriyoruz. İnovasyon ve katma değeri yüksek yerli çözümler üreten firmalarımızın da en büyük sorununun, ürettikleri ürünleri ticarileştirme ve pazara erişme sorunu olduğunu tespit ettik.

Bu kapsamda ilk 10'a giren firmalarımızın ticarileşme faaliyetlerine hizmet edebilecek TechAnkara Hızlandırıcı Programını başlattık. Bu program ile teknoloji odaklı girişimcilerimizi teorik bilgi ile donatmayı değil, uygulamalı olarak yatırımcıya ve müşteriye erişim deneyimini yaşatmayı, süreç boyunca mentorlük ile desteklenerek somut sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz.

TechAnkara Hızlandırıcı Programı'nın Ankara Girişimcilik Ekosisteminde yeni bir model olacağına inanıyorum. Bu vesile ile TechAnkara Proje Pazarı'nda ilk 10'a giren proje sahibi firmalarımızı tekrar tebrik ediyorum. '' ifadelerinde bulundu.

TechAnkara Hızlandırıcı Programına Katılmaya Hak Kazanan Proje ve Girişimciler

2015 TechAnkara Proje Pazarı projeleri arasından ilk 10'a girerek TechAnkara Hızlandırıcı Programı'na katılım sağlayacak proje ve firmalar aşağıdaki gibidir:

  • "Acısız Nokta Atış Yapan Akıllı Lazer Epilasyon Cihazı" projes ile Mavilab Lazer
  • "Grafen ve Grafen Katkılı Yeni Ürünlerin Ticarileştirilmesi" projesi ile Nanografi
  • "Holografik Ekran İçinde 3 Boyutlu Eğitim" projesi ile GFDS
  • "Kişiye Özel Protezler" projesi ile BTech
  • "Minimum Maliyet Maksimum Verim Eksenli Ortam Isıtıcıları" projesi ile Bülent SAYAR
  • "Otonom Hareket Destekli Lojistik Taşıma Robotu" projesi ile Milvus Teknoloji
  • "Sanal Gerçekliğe Dayalı 3 Boyutlu PACS" projesi ile Sisoft
  • "Savunma Sanayine Yönelik Mekanik Parçaların Vakum Alçı Kalıba Döküm Yöntemi ile Üretimi" projesi ile MMS Savunma
  • "Virtual Balance (Sanal Denge)" projesi ile Limatek
  • "Yüksek Çözünürlüklü Lazer SLA 3D Yazıcı" projesi ile Roboton