Ana içeriğe atla

Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler

27 Ocak 2017

Erasmus + Yetişkin Eğitimi Programı kapsamında desteklenen ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından koordine edilen "Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler Projesi" başladı. Proje açılış ve tanıtım toplantısı 8 Şubat 2017 tarihinde Cer Modern'de gerçekleştirilecek.

Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler Projesi Açılış Toplantısı kooperatiflerin ve kooperatifçilik alanında çalışmalar yürüten kurum temsilcilerinin katılımına açık. Açılış toplantısına katılım için, 3 Şubat 2017 tarihine kadar http://www.ankaraka.org.tr/form/kooperatif/adresinden online kayıt olmak ya da davetiye üzerinde yer alan iletişim bilgileri üzerinden katılım durumu bildirmek gerekiyor.

Ankara Kalkınma Ajansı'nın koordinatörü olduğu projenin ortakları Ankara Ticaret İl Müdürlüğü, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Beypazarı Kaymakamlığı, Nallıhan Kaymakamlığı, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV), İtalya Çalışma Bakanlığı'na bağlı bir kooperatif birliği olan Legacoop Puglia, İngiltere'de kooperatif ve benzeri yapılanmaların gelişimini eğitimleriyle destekleyen Cooperative College olarak belirlendi.

Proje ile Ankara'da faaliyet gösteren kooperatiflerin geliştirilmesi için yerel ve uluslararası ortakların bilgi ve deneyimleri çerçevesinde bir eğitim programı tasarlanması sonucu kooperatiflerin güçlenmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, güçlenen kooperatiflerin hem ekonomik değer hem de sosyal fayda artışı sağlaması ve bu yolla merkez ile çevre arasında kalkınma farklılıklarının azalması bekleniyor. Eylül 2016'da faaliyetleri başlayan ve 24 ay sürecek proje Ağustos 2018'de tamamlanacak.

 Neler Yapılacak?

Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler Projesi ile yereldeki kooperatiflerin geliştirilmesi için Ankara Kalkınma Ajansı, yerel ve uluslararası ortakları ile bir araya gelerek, öncelikle kırsal alanda faaliyet gösteren kooperatiflerin potansiyelini ve ihtiyaçlarını ortaya koymak için Kooperatiflerin Eğitim İhtiyaçları Raporunu hazırlanacak. Bu rapordan elde edilen bulgularla, kooperatifler için eğitim programının oluşturulması yolunda yerel ve uluslararası örnekler incelenecek, uzman görüşleri de alınarak yönetişim, pazarlama, tanıtım gibi alanlarda etkili ve yenilikçi eğitim teknikleri içeren ve hedef kitlenin ihtiyaçlarına cevap veren bir eğitim programı geliştirilecek.  Bu çalışmalara paralel şekilde Avrupa'dan ve Türkiye'den başarılı kooperatif uygulamaları bir kitapçıkta bir araya getirilecek ve tanıtım filmi çekilecek.  Yeni eğitim programı ve materyalleri daha sonra tüm Türkiye'den gelecek olan eğiticilere tanıtılacak ve yerel ortaklarla beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle yaygınlaştırılacak. Bu sonuçların elde edilmesi ile kırsal kalkınmada önemli bir yeri olan kooperatiflerin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi ve güçlenen kooperatiflerin bölgelerinde hem ekonomik değer hem de sosyal fayda artışı sağlaması hedefleniyor. 

 Açılış Toplantısı

Proje açılış toplantısı 8 Şubat 2017 tarihinde Cer Modern'de gerçekleştirilecek. Toplantıda proje ortakları projeye ilişkin bilgileri kamuoyu ile paylaşacak. Tire Süt, Amesia Kadın Kooperatifi, Panko Birlik ve Nal Etik gibi başarılı kooperatiflerin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek 'Kooperatifçilikte İyi Uygulama Örnekleri Paneli' ile devam edecek etkinlik, kooperatif ve birlik temsilcileri ile kooperatifçilik alanında karar alıcıları bir araya getiren yuvarlak masa toplantısı ile sona erecek. Etkinlik süresince projeye katılan kooperatifler çalışmalarını ve ürettikleri ürünleri katılımcılara sergileme şansı bulacak. Etkinlik Ankara Valisi Sayın Ercan Topaca himayelerinde gerçekleştirilecek.