Ana içeriğe atla

Yatırımcı ve Girişimci TechAnkara Proje Pazarı'nda buluştu

13 Kasım 2018

Bu yıl sekizincisi düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı, 12 Kasım 2018 Pazartesi günü ATO Congresium'da gerçekleştirildi.

Açılışa Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vasip Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri, kalkınma ajanslarının genel skreterleri ve personeli, girişimciler, yatırımcılar ile çok sayıda davetli katıldı. 

Açılış Konuşmaları

TechAnkara Proje Pazarı açılışında konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin "Dünyaya yön veren teknolojilerin tüketicisi olmaktan çıkıp üreticisi olmaya geçmek için, ekosistemimizi geliştirmemiz, icat çıkaran girişimcilerimizi, gençlerimizi desteklememiz gerektiği aşikârdır. Kamuya burada çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ankara Kalkınma Ajansı'nın bu noktada önemli bir rol üstlendiğini müşahede ediyoruz. Pazarda kendini test etmeyen hiç bir fikir üretime dönüşemez, üretime dönüşse bile rekabet edemez. Bugün gerçekleştirdiğimiz Techankara Proje Pazarı, ekosistemi güçlendiren bileşenlerin en önemlilerinden birisidir. Çünkü Techankara Proje Pazarı, yalnızca pazara çıkan ürünlerin sergilendiği bir etkinlik değil, pazarın ihtiyaçlarının ve taleplerinin tespit edildiği nitelikli bir test ortamıdır. Burada girişimcilerimiz bir yandan nihai ürünlerini sergilerken, bir yandan da pazarın gerçek ihtiyaçlarını öğrenme imkânı yakalamaktadır" diye konuştu.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri "TechAnkara markası 2014 yılından itibaren Ankara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda ve uhdesinde kullanılan bir marka olmanın ötesinde ortak bir eşgüdüm platformudur. Kalkınma Ajanslarından beklenen, bölgelerinde paydaşlarla birlikte ortak hedeflere yönelik hareketin somut örneğidir" dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise "Ankara Kalkınma Ajansı'nın ileri teknoloji ve yüksek katma değer odaklı faaliyetleri arasında en önemlisi bugün gerçekleştireceğimiz TechAnkara Proje Pazarı'dır. Mentorluk programları, hızlandırıcı programları, teknoloji ticarileştirme danışmanlıkları, yerli tedarik ve işbirliği buluşmalarını da içinde barındıran proje pazarı, bir yıl içinde gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerin finalidir" dedi. Ayrıca; TechAnkara Proje Pazarı'nın en önemli faaliyetlerinden birisinin girişimci-yatırımcı buluşması olduğunu dile getiren Şayık , Türkiye'nin en önemli 26 yatırımcı kuruluşundan 50 kişilik ekibin 105 yenilikçi proje ile 300 B2B (ikili görüşme) buluşması gerçekleştireceğini söyledi.

TechAnkara 100

TechAnkara Proje Pazarı 2018 için 482 yenilikçi proje başvurusu alındı ve değerlendirmeler sonucu "TechAnkara 100" projeleri belirlendi. TechAnkara 100 içinde 26 iletişim ve sayısal dönüşüm teknolojileri,15 makine ve mekatronik teknolojileri, 14 sağlık ve biyomedikal teknolojileri, 10 gıda ve tarım teknolojileri, 11 enerji ve yeşil teknolojiler, 10 eğitim teknolojileri, 7 malzeme ve nano/mikro teknolojiler, 6 havacılık ve otomotiv teknolojileri alanında projeler yer aldı.

TechAnkara Proje Pazarı ile teknoloji tabanlı yenilikçi projeleri olan girişimcilere Ankara Kalkınma Ajansı tarafından fuar alanı ve stant hizmetleri sunuldu. Girişimcilerin yatırımcılar, müşteriler, mentor ve danışmanlarla biraraya gelmesi amacıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Etkinlikte ilk 100'e giren girişimciler, TechAnkara paydaşlarıyla birebir görüşmeler gerçekleştirdi, bununla birlikte ürünlerini tanıtmalarına olanak sağlayan fuarda yer aldılar.

TechAnkara 10 Sunumları

Etkinlikte ilk 100 proje içinden seçilen "TechAnkara 10" girişimcileri, yatırımcılardan ve paydaş şirket yöneticilerinden oluşan değerlendiricilere yatırımcı sunumlarını gerçekleştirdi.

Bu kapsamda sunum gerçekleştiren TechAnkara 10 finalistleri proeje adına göre alfabetik sırayla aşağıdaki gibidir:

  • Davranışsal Biyometri Tabanlı Kimlik Doğrulama Sistemi projesi ile Securify Bilişim Teknolojileri
  • DNAFect Kişiselleştirilmiş DNA Teknolojileri Eğitim Uygulaması projesi ile DNAFECT Genetik Danışmanlık
  • DORA Motion Dijital Ameliyathane Görüntüleme Yardımcısı projesi ile Biokido Medikal Mühendislik
  • Enerji Halısı - Deniz ve Okyanus Dalga Enerji Çevrim Sistem Tasarım ve İmalat projesi ile AQUA Vizyon
  • Engelsiz Ulaşım projesi ile Arıkovanı Yazılım Ar-Ge Mühendislik
  • INIT (Industrial Intelligence) projesi ile Hexatech
  • Stroma Vision projesi ile Stroma Teknoloji
  • Şeker Ölçen Bileklik projesi ile TechnoMini
  • Uçucu Küllerin Karakteristikleri ve Çevreye Etkilerinin Araştırılması: Sentetik Zeolit Yapımında Kullanılabilirliği projesi ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü
  • Yerel ve Doğal Kaynaklardan Fiziksel Toprak Düzenleyici (Nutr Plus) Üretilmesi projesi ile Orfe Teknik Mühendislik

TechAnkara Proje Pazarı 2018'de ayrıca Parxlab projesi ile ANKABETA Bilişim Teknolojileri A.Ş. "Akıllı Şehirler Özel Ödülü", Joon projesi ile Duygu Vatan "Sosyal Girişimcilik Özel Ödülü"nü kazandı.

Ödüller Sahiplerini Buldu

TechAnkara-10 sunumları sonucunda;

  • 2018 Yılı TechAnkara Birincisi Stroma Vision projesi ile Stroma Teknoloji,
  • 2018 Yılı TechAnkara İkincisi Davranışsal Biyometri Tabanlı Kimlik Doğrulama Sistemi projesi ile Securify Bilişim Teknolojileri,
  • 2018 Yılı TechAnkara Üçüncüsü ise DORA Motion Dijital Ameliyathane Görüntüleme Yardımcısı projesi ile Biokido Medikal Mühendislik oldu.

Ayrıca,

  • Ankara Üniversitesi Teknokent Ofis Ödülü, Aterosklerotik Plak Tedavisi İçin Manyetik Nanopartikül Geliştirilmesi projesiyle Nanobeadtherapy Biyoteknoloji San. ve Tic. Şti. (NBT BioTech)
  • Bilkent Cyberpark Ofis Ödülü, Enerji Halısı - Deniz ve Okyanus Dalga Enerji Çevrim Sistem Tasarım ve İmalat projesiyle Özer ÇAKIR
  • Bilkent Cyberpark Doping XL Ödülü, DEV SECURE Yerli ve Milli Antivirüs Uygulaması projesiyle DevlopSOFT Yazılım ve Bilişim Teknolojileri
  • Gazi Teknopark Ofis Ödülü, Ape X projesiyle APE Havacılık ArGe Mühendislik Yazılım Danışmanlık ve İmalat İth. İhr. Tic. Ltd. Şti.
  • Hacettepe Teknokent Ofis Ödülü, Telsiz Haberleşme Kayıt Sistemi projesiyle İDE İnovasyon ArGe Yatırım Danışmanlık Sanayi Ticaret A.Ş. 
  • Hacettepe Teknokent Hamle Hızlandırıcı Program Ödülü, Günebakan - Güneş Enerjili Otonom Gıda Kurutucu Sistemprojesiyle Doğukan Emre Yükmen
  • ODTÜ Teknokent Ofis Ödülü, weduu.net projesiyle Murat Sancar
  • Teknopark Ankara Ofis Ödülü, Prometyum, Nikel, Trityum Gibi Radyoaktıf Kaynaklar ve Çeşitli Yarı İletken Malzemeler Kullanılarak Nükleer Pil Geliştirilmesi projesiyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
  • Teknopark Ankara Dikey Hızlandırıcı Program Ödülü, Arama Kurtarma Keşif Robotu projesiyle Volkan Karatepe
  • Çankaya Üniversitesi Kuluçka Merkezi İşlik Ödülü, Asansör Trafik Analiz Sistemi projesiyle İskender Tuğrul KORKUT

ödüllerini aldılar.

Turkcell Arıkovanı özel ödüllerinin sahipleri ise;

  • FV-TE Hibrit Güneş Paneli projesiyle Erhan Demircioğlu
  • MonSight - Görme Engelli Bireyler için Giyilebilir Duyu Temsili ve Bilgisayarlı Görü projesiyle AI Labs Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. ve
  • Karpuz: Çocuklara Erken Yaşta Programlama Öğreten Oyuncak projesiyle Bitcraft
oldu.

Paydaş Görüşmeleri

Etkinlikte gün boyunca girişimciler Arçelik Garage, Turecon, EnerjiSa - Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., Nexus Ventures, SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri Anonim Şirketi, Brisa, Melek Yatırımcı, Dupont, Atarlabs, DCP, Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı, Viveka, Kök - Projekt, Endeavor, Evreka, OpsGenie, App Samurai, TTGV, Türksat, D-Cube, Oracle, Keiretsu Forum, Growth Circuit ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.