Ana içeriğe atla

Türkiye'nin ilk Hamam Müzesi, Ajans desteğiyle Beypazarı'nda açıldı

17 Eylül 2012

Tarihi Paşa Hamamı, Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile müzeye dönüştürülerek Türkiye'nin ilk Hamam Müzesi oldu. Müze, ziyaretçilerine Selçuklu ve Osmanlı sosyal yaşamının önemli unsurlarından olan hamamları deneyimleme şansı sunuyor. Müze ayrıca kültürel faaliyetler için sergi salonu olarak da kullanılabilecek.

Açılışa Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, Beypazarı Belediye Başkanı M.Cengiz Özalp, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Acun, Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları ve çok sayıda Beypazarlı katıldı.

Açılışta konuşma yapan Proje Danışmanı Dr. Sema Demir; Türkiye'ye ilk Hamam Müzesi'ni ve Beypazarı'na ikinci özel müzeyi açmanın mutluluğunu duyduğunu belirtirken, hamam kültürünü sadece nesneleri koruyarak değil onların bir parçası olan eski gelenekleri de uygulayarak, tanıtmayı hedeflediklerini belirtirken müzenin yapımındaki katkılarından dolayı Ankara Kalkınma Ajansı, Beypazarı Kaymakamlığı ve Beypazarı Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.

Sürdürülebilir Bir Turizm İçin 'Türk Hamam Müzesi' Projesi kapsamında müzeleştirilen hamam, 1500'lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rüstem Paşa tarafından yaptırılan 32 hamamdan bir tanesi. Atıl halde duran hamam, Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile tarihi kültürü yansıtan bir mekan haline getirildi.

Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje çerçevesinde bir de Uluslararası Müzeler Çalıştayı düzenlendi. Yurt içinden ve yurt dışından müzecilik alanında uzmanların katıldığı çalıştayda kültürel mirasın gelecek nesillere nasıl daha iyi aktarılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Hamam kültürü yaşatılıyor

Açılışı yapılan Türk Hamam Müzesi'nde klasik Türk hamamlarındaki 'sıcaklık, ılıklık, halvet, külhan, şırvan, hazne ve tıraşlık' gibi mekânlar bulunuyor. Ayrıca 'nalın, buhurdan, ibrik, sürmedan, kirdenlik, mücre ve hamam tası' gibi Türk el sanatlarından örnekler; 'hamamcı minderi, kaynana arkalığı, hamam bohçası, yaygı, peştamal, pullu, bindallı, hamam beyazı, dindin, bürgü, içlik, üçetek, haşlama, salta' gibi Beypazarı'na özgü yerel kıyafetler ve hamam kültürüne ait dokumalarda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Müze de isteğe göre temsili 'gelin hamamı' gösterisi de düzenlenebiliyor.