Ana içeriğe atla

Nallıhan Beydili Köyü kırsal turizme hazır

14 Kasım 2012

Ankara Kalkınma Ajansı 2011 yılı mali destek programı kapsamında desteklenen "Kırsal Turizm Ankara'da Yaygınlaşıyor ve Kurumsallaşıyor:  Kırsal Kalkınma Temelli Nallıhan Kırsal Turizm Projesi"nin son çalıştayı Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan'ın da katılımıyla Nallıhan Ayhan Sümer Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Proje Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) tarafından Nallıhan İlçesi Kaymakamlığı, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği (NALTUD), Ankara İli Nallıhan İlçesi Beydili Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği ortaklığıyla yürütülüyor.  Proje, Ankara'nın Nallıhan İlçesi'ne bağlı Beydili köyünde 4 adet eski-tarihi evin ve eski okulların onarılarak eğitim merkezi ve kırsal turizm konaklama alanları haline getirilmesini içeriyor. Proje kapsamında, köyde başta kadın ve gençler olmak üzere herkese kırsal turizm ve organik tarıma yönelik uygulamalı olarak verilen eğitimler sayesinde de köyde turizm hareketliliğinin sağlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen son çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Nallıhan Belediye Başkanı Ahmet Adnan Okur, Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş ile Nallıhan ve Beydili Köyü sakinleri katıldı.

Çalıştayın açılışında Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş Nallıhan'ın turizm potansiyeli hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Nallıhan'ın turizm potansiyelinin geliştirilmesi için bir strateji planı oluşturduklarını söyleyen Bektaş, "İlçemizde ağırlamayı hedeflediğimiz misafir sayısını bile aşmamaya çalışıyoruz, çünkü biz gelen misafirlerimizin memnun ayrılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da konuşmasına bu önemli projede Kalkınma Ajansı'nın da payı olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Nallıhan'da turizmin çok önemli bir ivme kazandığını söyleyen Balcı, "Artık bu ivmeyi nasıl daha hızlandırabiliriz diye hep birlikte düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.  Üniversitelerin de bu sürece katkı veriyor olmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Balcı, bu noktada AKÇAM'a da çok teşekkür etti. Balcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ajans, yerel yönetim ve üniversiteler dışında yerel halkın projeye katılımı, bu işin yürütülmesi konusunda en önemli faktörlerden bir tanesidir. Halkın bu ölçüde sahiplenmesi olmadan bu başarıyı yakalamak ve sürdürülebilirliği sağlamak imkânsızdır. Bu sebeple Nallıhan ve Beydili Köyü halkına da teşekkür ediyorum."

Balcı'nın ardından kürsüye çıkan Nallıhan Belediye Başkanı Ahmet Adnan Okur da, Nallıhan olarak Ankara Kalkınma Ajansı desteği alan 4 projeleri bulunduğunu ve bunun ilçeleri için önemli bir başarı olduğunu belirtti. Kırsal kalkınmayı çok önemsediklerini belirten Okur, "İnşallah bu projeler tamamlandığında ilçemiz kırsal turizm açısından hak ettiği yere gelecektir" diye konuştu.

Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak da konuşmasında, projenin ortakları göz önüne alındığında kamu, üniversite ve sivil toplum işbirliğini çok başarılı bir şekilde ortaya koyduğunu dile getirdi. Demirayak, bu sebeple projenin çok sağlam temellere oturduğunu söyledi. "Nallıhan yaban Hayatı geliştirme alanları, tabiat parkları, bitki türleri, kuş cenneti, tarihi değerleri ile kırsal turizm açısından çok zengin değerleri bünyesinde barındırmaktadır" diyen Demirayak, proje uygulama alanı olarak seçilen Beydili Köyü hakkında da şunları söyledi: "Beydili Köyü bu kültürel ve doğal yapı içinde halkoyunları, ortaoyunları, manileri, türküleri, el sanatları ve folklorik değerleriyle halk kültürünün halen varlığını sürdürdüğü bir köyümüz. Proje kapsamında öncelikle köy halkının eğitimi tamamlandı. Kırsal kalkınma, kırsal turizm, organik tarım, ev ekonomisi, pansiyon işletmeciliği gibi birçok alanda eğitim aldılar. Bu sayede kırsal turizmin en önemli aşamalarından biri olan yöre halkının eğitilmesi konusunda önemli bir aşama kaydedildi. Proje kapsamında bir eğitim merkezinin oluşturulması öngörüldü. Konaklama altyapısının ve turizme dönük diğer bileşenlerin geliştirilmesine yönelik çok somut adımlar atıldı."

"Türkiye'de ilk defa bir köyde eğitim merkezi kuruyoruz"

Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk da konuşmasında, Nallıhan ve Beydili Köyü halkından aldıkları enerjiyle projeyi bu aşamaya kadar taşıyabildiklerini ve ortaya çıkan işten çok mutlu olduklarını dile getirdi. Türkiye'de ilk defa bir köyde eğitim merkezi kurmaya çalıştıklarını söyleyen Gülçubuk, bu merkezin tüm Türkiye'nin yararlanabileceği bir eğitim merkezi olmasını istediklerini vurguladı. Özel veya kamu kurumlarının toplantı ve eğitimlerini bu merkezde gerçekleştirebileceklerini söyleyen Gülçubuk, katılımcıların aynı zamanda kırsal turizm deneyimini de yaşayabileceklerinin altını çizdi.

"Turizmi çeşitlendirmek zorundayız"

Son konuşması olarak katılımcılara seslenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ise, yapılan tüm konuşmaların ardından gördüğü şeyin özetle bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Özaslan, Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Üniversitesi ve yerel paydaşların çok başarılı bir projeye imza attıklarını görmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Ülkemizde turizmin güneyde deniz, kum, güneş üçgenine kilitlenmiş durumda olduğunu söyleyen Özaslan, Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini ve kırsal turizmin de bunun çok önemli bir ayağı olduğunu belirtti.

Özaslan şunları söyledi: "Türkiye'de turizmin önemi çok iyi kavranmış durumda. Bu projeden, sahip çıkan kurumlardan ve halktan çok etkilendiğimi söylemek isterim. Mütevazi olmanıza gerek yok, bu bir başarı hikayesidir. Kırsal kesimde kalkınma çok uzun soluklu bir iştir. Burada turizmin çok önemli bir ayağı olan ulaşım sağlanmış durumda. Bizim bundan sonra insanları buraya çekmemiz gerekiyor. İnsanların yeme içme, alışveriş, gezme ve konaklama gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz lazım. Başarının anahtarı inanmaktır, siz inandınız ve başardınız. Sadece bölgenize değil tüm Türkiye'ye örnek oldunuz."

Konuşmaların ardından Nallıhan merkezden Beydili Köyü'ne geçen katılımcılar, köyde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleme imkânı buldular. Heyet, proje kapsamında köy halkı tarafından turistlerin konaklaması için hazırlanan köy konağında misafir edildi.