Ana içeriğe atla

Kalecik'in Kırsal Turizm Potansiyeli Harekete Geçiyor

30 Mayıs 2012

2011 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Kalecik Kaymakamlığı tarafından yürütülmekte olan "Kalecik'te Kırsal Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi" projesi kapanış toplantısı 29 Mayıs 2012 günü Limak Ambassodor Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Kalecik Kaymakamı İsmail Bayata, Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin, Ankara Üniversitesi SBF Dekanı Prof.Dr.Yalçın Karatepe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç.Dr. Asım Balcı, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Şentürk Uzun ve çok sayıda Kalecikli katıldı.

"Kalecik'te Kırsal Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi" projesi 17.02.2012 tarihinde başlamış olup, 3 aylık bir süreçte tamamlanmıştır. Projenin temel amacı; kırsal kalkınma bağlamında doğal ve kültürel kaynak potansiyelini turizm açısından değerlendirebilmek ve ekonomik sektörler arasında turizmi de önemli bir aktör haline getirebilmektir.

Proje çalışmasının başlangıcında, Kalecik ilçesi hakkında kapsamlı bir envanter çalışması yapılmış olup, proje sürecinde 8 farklı hedef kitleye (Kalecikli kadınlar, lise son sınıf öğrencileri, Kalecik Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, Kalecik ilçe muhtarları, Kalecik esnafı, Kalecikli çiftçiler, kamu çalışanları ve Ankara'da yaşayan Kalecikli dernek üyeleri) toplam 1150 adet anket uygulanmıştır.

Proje faaliyetleri içerisinde bulunan "Kırsal Turizm İçin Ekonomik Diyalog-1: Talep Çalıştayı" ve "Kırsal Turizm İçin Ekonomik Diyalog-2: Arz Çalıştayı" proje süresi içinde gerçekleştirilmiş, bu çalıştaylar sırasında katılımcılara çeşitli sorular yöneltilerek Kalecik İlçesi'nin kırsal turizm potansiyeli ve sorunları hakkında görüşleri alınmıştır.

"Kalecik'te Kırsal Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Projesi Kapanış Toplantısı" ile proje süreci tamamlanmıştır.

Toplantının açılışında konuşan Kalecik Kaymakamı İsmail Bayata projenin Kalecik ilçesi için çok önemli olduğunu, bir yol haritası niteliğini taşıdığını ve Kaleciklilerin projeye verdikleri katkılardan dolayı teşekkür etti.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da yaptığı açıklamada, Kalecik'in sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ile Ankara'nın önemli ilçelerinden biri olduğunu ve projenin sahip olunan bu potansiyelin en etkin nasıl kullanılabileceği konusunda bir yol haritası niteliği taşıdığını ve bu açıdan bir farkındalık yaratılmasını sağladığını ifade etti. Bu ve benzeri projeler ile Ankara Kalkınma Ajansının bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması ve Dünya ile rekabet edebilen bir Başkente dönüşmesini arzu ettiklerini vurguladı. Bu projeye destek verilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Balcı, ilgili tüm kesimlerin bir araya geldiği bu toplantıda başta Kalecik halkı tarafından ortaya konan ortak inancın bu projenin başarılı sonuçlar doğuracağının açık bir göstergesi olduğunu vurguladı. 

Kapanış toplantısına katılan Ankara Vali Yardımcısı Dr. Şentürk Uzun, Yerel kaynakların akılcı ve sürdürülebilir kullanımının önemine ve bunun da katılımcılığı ve girişimciliği destekleyen planlı bir kalkınma anlayışıyla gerçekleştirilebileceğine değindi ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın da kuruluşundan itibaren yaptığı çalışmalar ve verdiği desteklerle bu amaca hizmet ettiğini ifade etti. Bu projenin de bu çalışmaların güzel bir ürünü olduğunu vurguladı.