Ana içeriğe atla

Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi Kurulumu Projesi İmza Töreni

18 Ağustos 2021

Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi Kurulumu Projesi İmza Töreni IDEF' 21 de gerçekleştirildi.

Ajansımızın güdümlü proje olarak  desteklediği Trtest Test ve Değerlendirme A.Ş.'nin koordinasyonunda, AnkaraTeknopark  ve Kalecik Belediye Başkanlığı ortaklığında yürütülecek Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi  Kurulumu  Projesi açılışı kapsamında IDEF' 21 de imza töreni gerçekleştirildi.

Proje ile insansız hava araçları (İHA) ve drone uçuşları için Kalecik'te Sürekli Tahsisli Hava Sahası merkezi niteliğinde olacak Kalecik İnsansız Hava Sistemleri Test ve Değerlendirme Merkezi kurulacaktır. 3.7 kilometre ene ve 48 kilometre uzunluğa sahip olacak merkez,  Ankara şehir merkezine 60 kilometre mesafede konumlandırılacaktır.

Proje kapsamında  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından sürekli olarak Ar-Ge test uçuşları için ayrılan hava sahasının izdüşümünde güvenli bir alanda büyümeye ve gelişmeye uygun, test uçuşları için yer destek hizmetlerinin sağlanacağı bir tesis kurulması  amaçlanmaktadır. Bu tesisin hem sabit kanatlı yatay iniş/kalkış yapan hem de döner kanatlı dikey iniş kalkış yapan İHA'lara hizmet edebilmesi, günübirlik gelip testini tamamlayıp ayrılan firmalara ve sürekli olarak konumlanmak isteyip gün içerisinde anlık gelişen test uçuşlarını yapabilecek firmalara da altyapı anlamında cevap verilebilmesi, İHA üreticileri dışında, İHA kullanarak geliştirilen projelerin (örneğin radar testi) ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi  hedeflenmektedir.