Ana içeriğe atla

Julipolis'in Gizli Kalmış Tarihi Ankara Kalkınma Ajansı Desteği ile Gün Yüzüne Çıkıyor

27 Ocak 2012

Açılış toplantısına Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Güdül Kaymakamı Fatih Acar, Nallıhan Belediye Başkanı Ahmet Adnan Okur, Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, Sarıyar Belediye Başkanı Halil Ünsal, Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, Çağ Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Bektaş, Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü Melih Aslan, Anadolu Medeniyetler Müzesi Arkeolog Mustafa Metin, Anadolu Medeniyetler Müzesi Arkeolog Tolga Çelik, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Bülent Gülçubuk, Köy Muhtarları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleri katıldı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı açılış toplantısında Ankara Valisi Sn. Alâaddin Yüksel'in Ankara'ya atanmasıyla birlikte Ankara'da turizm hamlesini başlattığını ve bu vizyon doğrultusunda Ankara Kalkınma Ajansının 2011 yılında Turizm Potansiyelini Harekete Geçirme Mali Destek Programı ve Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programına çıktığını belirtti. Daha sonra Balcı, 2011 yılı Mali Destek Programı için 25 milyon lira bütçe ayrıldığını ve değerlendirmeler sonucunda başarılı bulunan 121 projenin desteklendiğini belirtti. Bu 121 projeden biri olan Juliopolis Nekropolünün Turizme Kazandırılması Projesinin Çayırhan'ın turizm potansiyelinin harekete geçirilmesinde önemli bir adım olacağını anlattı. Ajans olarak bundan sonra da bu projenin her adımında gerekli desteği sağlayacaklarını belirtti.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Çayırhan Belediyesi tarafından Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ve Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği ortaklığı ile Nallıhan ilçesi Çayırhan beldesinde yürütülecek olan proje, Ankara turizmini geliştirmekte önemli rol oynayacak olan Roma Dönemine ait olan Juliopolis Nekropolünün turizme kazandırılmasını amaçlamaktadır. Nekropolde yapılacak çalışmalar ile kent hakkında önemli tarihi bilgilere kavuşulacağı gibi, tahribat önlenecek, ele geçirilen eserler ülkemizin en güzide müzelerinden biri olan ve yıllık yaklaşık olarak 300.000 kişinin ziyaret ettiği Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yerini alarak yerli ve yabancı turistlere sunulacaktır.

Projenin Hedefleri:

  • Juliopolis çevresinde mevcut antik yerleşimleri tespit etmek, yazıtları okumak, ilgililere tanıtmak ve yayına hazırlamak.
  • Juliopolis Nekropolündeki ve bölgedeki antik kentlere yönelik tahribatı önlemek.
  • Turistlerin keyifli ve konforlu bir şekilde alanı ziyaret edebilecekleri gezi yolları oluşturmak,
  • Kazı yapılan mezarlarda çıkan eserlerin bilgilerinin bulunduğu bilgi panolarını hazırlamak ve mezarların yakınına yerleştirmek suretiyle ziyaretçilerin bilgilendirilmesini sağlamak.
  • Kazı çalışmalarında elde edilecek eserler ve bilgiler ışığında Nallıhan ve Çayırhan'ın turizm rehberi kitabını hazırlamak ve ilgili resmi kurum ve kuruluşlara, kütüphanelere ve üniversitelerin arkeoloji bölümlerin ile arkeoloji enstitüleri ve müzelere dağıtımını yapmak.
  • Juliopolis'i tanıtacak İngilizce ve Türkçe dillerinde bir web sitesi kurmak.
  • Nallıhan ve Çayırhan' da ikamet eden toplam 10 kişiye rehberlik eğitimi vererek istihdam yaratmak ve ziyaretçilere sürekli yardımcı olacak eleman yetiştirmek.
  • Juliopolis Nekropolüne ulaşımı sağlayacak yön tabelalarını hazırlamak ve kara yolarının ilgili yerine dikerek ziyaretçilerin sorunsuz olarak alana ulaşmasını sağlamak