Ana içeriğe atla

İspanya'nın Bask Bölgesi ile ticari ilişkiler geliştiriliyor

10 Ekim 2012

İspanya'nın Bask Hükümeti yetkilileri ve işadamlarından oluşan bir heyet Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları ile bir araya gelerek, Ankara ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve iki bölge arasındaki yatırımlarda işbirliği yapılması konularını görüştü.

Toplantıya, Bask Hükümeti Teknoloji ve İnovasyon Bakanlığı Bakan Yardımcısı Juan Goicolea Ruigomez, Uluslararasılaştırma Direktörü Catalina Chamorro Silgado, Bask Bölgesi Kalkınma Ajansı Uluslararası Dairesi Direktörü David Fernandez Terreros, iki ayrı enerji şirketinden  üst düzey yetkililer Alex Otaegui Furriel, Guillermo Basanez Unanue ile Ankara Kalkınma Ajansı yetkili ve uzmanları katıldı.

Toplantıda  ilk olarak Bakan Yardımcısı Ruigomez, Bask Bölgesi ile ilgili bir sunum yaparak bölgenin ekonomik durumu, yaşam kalitesi ve sektörel faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bask bölgesinin sanayileşmiş bir bölge olduğu 2,2 milyon nüfuslu bölgede özellikle enerji, otomotiv ve yan sanayi, IT, teknoloji parkları, mobilya gibi sektörlerin öne çıktığını, kişi başı gayrı safi milli hasılalarının 30 bin doların üzerinde olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Ruigomez, İspanya'nın kuzeydoğusunda Fransa ile sınır bölgede bulunan Bask limanları sayesinde deniz ticaretinin de gelişmiş olduğunu vurguladı. Ruigomez, Türkiye'deki 120 İspanyol firmasından 19'unun Bask firması olduğunu da kaydetti.

Ardından söz alan David Fernandez Terreros, Bask Bölgesi şirketleri ile Türk şirketleri arasındaki ortaklıklara önem verilmesinin gerekliliğini ifade etti. Bununla birlikte uluslararası ölçekteki İspanyol firmalarına değinen Fernandez, Bask Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyen Türk firmalarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da kaydetti.

Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları ise Ankara'nın tanıtımını içeren bir sunum yaparak, yatırım olanakları hakkında heyeti bilgilendirdi. Yatırım Destek Ofisi olarak yabancı yatırımcılara sunulan hizmetlerin de anlatıldığı görüşmede, bu hizmetlerin tamamen ücretsiz olarak verildiği kaydedildi.

Karşılıklı iyi niyet ve ileri dönük işbirliği temennisinin dile getirildiği toplantı sonunda Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Başkanı Süleyman İslamoğlu tarafından Bask Hükümeti Teknoloji ve İnovasyon Bakanlığı Bakan Yardımcısı Juan Goicolea Ruigomez'e Hitit su testisi hediye edildi.