Ana içeriğe atla

Ankara'dan Turizme Sağlıklı Katkı

18 Nisan 2012

Ankara Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Ankara'dan Turizme Sağlıklı Katkı" projesi açılış toplantısı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey bürokratlarının, sivil toplum örgütü ile özel sektör temsilcilerinin katılımı ile 18 Nisan 2012 tarihinde Ankara Hekimevi'nde gerçekleştirildi. 

Proje ile Ankara'da sağlık turizmi sektöründe insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi yoluyla hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalar ile Ankara'nın Sağlık Turizminde Marka Şehir olması çalışmalarına katkı sağlanacak.

Ankara'dan Turizme Sağlıklı Katkı Projesi açılış toplantısına Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Ankara Milletvekili ve TBMM Sağlık Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Oduncu, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizm Daire Başkanı Dursun Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Halil Kara, Hacettepe üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli ile çok sayıda davetli katıldı.

"Ankara bölgenin sağlık üssü olacak"

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas yaptığı konuşmada, son 10 yılda sağlıkta yapılan reform çalışmaları ile Türkiye'nin dünyada model ülke haline geldiğine vurgu yaparak şunları kaydetti; "Sağlıkta dönüşüm projemiz ile bugün model ülke haline geldik. Ve bugün Ankara, kalkınan büyüyen Türkiye'nin başkenti olarak önemi artan bir başkenttir. Ankara'da birkaç hafta içerisinde Etlik kampüsümüzün inşaatına başlayacağız. Dünyada benzeri olmayan bir projeyi hayata geçiriyoruz, böylece Ankara bölgenin sağlık üssü olacak." dedi.

Ankara Milletvekili ve TBMM Sağlık Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl de yaptığı konuşmada, son yıllarda yurt dışından Türkiye'ye önemli sayıda tedavi amaçlı hastanın geldiğini belirterek; "Bunun iki sebebi var, birincisi çok kaliteli sağlık hizmeti veriliyor. İkincisi diğer ülkelere göre de ucuza veriliyor. Bunu birkaç gün önce Türkiye'de bulunan Dünya Tabipleri Başkanı bizatihi kendisi söyledi. Ancak bu noktaya kolay gelinmedi. Ama şu andan itibaren çok ciddi ar-ge faaliyetlerini hazırlamamız lazım. Ve sağlık hizmet sunumunun yanında ar-ge faaliyetlerinin yanında çok ciddi sağlık eğitimini gündeme getirmemiz lazım ve bölge ihtiyaçlarına göre yabancı dil bilen elemanlar yetiştirmemiz lazım, bunun sağlık turizminin olmazsa olmaz ögelerinden biri olduğuna ben şahsen inanıyorum. Termal konusunda da Ankara'nın farklı bir yeri var. Sağlık yatırımı yapılacak çok önemli bölgeler olduğunu gördük. Sağlık turizminde pastanın büyük kısmına sahip olması gereken ilin Ankara olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Ankara'nın yerel dinamiklerinin ciddi bir şekilde harekete geçirildiğini görüyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki süreç içerisinde Ankara sağlık turizminde bir kümeleşme haline gelecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül de konuşmasında Türkiye'nin turizm konusunda çok ciddi bir konumda yer aldığı söyledi. Gül,"Türkiye yalnızca deniz kum güneş turizminde değil, diğer alanlarda da; kültür turizminde, kongre, inanç turizminde ve  sağlık turizminde de değerli potansiyele sahip. Dolayısıyla bu çeşitlendirmeyi biz bakanlık olarak destekliyoruz ve gündemimizin temel konularından biri. Bu anlamda bu çalışmayı çok değerli buluyorum." diye belirtti.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Halil Kara da yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Dünya üzerinde paylaşılmayı bekleyen çok ciddi bir pasta var. Bunun yeni farkında olduk diyebiliriz. Çok hızlı bir süreçte Türkiye'de sağlık turizmi gelişiyor. Ama bu pastadan pay almak için de ne kadar çaba sarf etmemiz gerektiğini daha iyi görüyoruz. Çünkü Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde çok ciddi sağlık yatırımları yapıldı. Sağlık turizmi için her türlü zemin müsait ama biz bunu hayata geçirme konusunda bugün dünden daha fazla istekliyiz." dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı ise konuşmasında, sağlık turizmine ilişkin olarak, "Normal bir turist ülkemize geldiği zaman yaklaşık 700 dolar civarında bir döviz bırakırken, sağlık turizmi için gelen bir kişi 3 ila 5 bin dolar civarında bir para bırakıyor. Aradaki farkı iyi görmemiz lazım. Ülkemize büyük bir gelir sağlayacak bir alan söz konusu" dedi.

Balcı, yaptığı konuşmada, iller arasında rekabet sıralamalarına bakıldığı zaman Ankara'nın sağlıkta özellikle birinci sırada görüldüğünü belirtti. Balcı, "Bunun ile birlikte, sağlık turizmi ve sağlık teknolojileri alanlarında da çalışmalarımızı yaygınlaştırmamız gerektiğini düşüyoruz" dedi. Bu projenin Ankara için çok önemli olduğuna dikkati çeken Balcı, bir süredir sağlık turizminin Ankara'da geliştirilmesi için çalışmaların olduğunu ve bu çabaların bundan sonra da artarak devam etmesi bakımından Ankara Kalkınma Ajansı olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarına işaret etti.

Toplantıda daha sonra Sağlık Turizmi Derneği Proje Koordinatörü Enginer Birdal proje hakkında katılımcılara detaylı bilgi sundu.

Ankara sağlıkta marka şehir olacak

Proje, Ankara'da sağlık turizmi sektöründe insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesi yoluyla hizmet kalitesinin iyileştirilmesine ve ilin sağlık turizmi potansiyelinin tanıtımına, dolayısıyla rekabet edilebilir bir turizm kenti haline gelmesine katkıda bulunuyor. Projenin hedefinde, sağlık turizm sektöründe hali hazırda hizmet vermekte olan çalışanların mesleki yetkinliklerinin güçlendirilmesine ek olarak yeni ve eğitimli destek personelinin sektöre kazandırılması yoluyla hizmet kalitesini artırmak ve mevcut sağlık turizmi potansiyelinin tanıtımını yapmak suretiyle Ankara'nın rekabet edilebilir bir turizm kenti haline gelmesi yer alıyor.