Ana içeriğe atla

Ankara'da yenilikçi uygulamalar hayat buluyor

21 Şubat 2012

Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Ankara Yenilikçilik Merkezi Kuruluş Fizibilite Çalışması Projesi" basına tanıtıldı. Proje ile Ankara'nın yenilikçilik potansiyelinin harekete geçirilerek, sürdürülebilir rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan ve Başkent Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Gazi Üniversitesi tarafından yürütülen "Ankara Yenilikçilik Merkezi Kuruluş Fizibilite Çalışması Projesi" tanıtım toplantısı 21 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirildi.

Yenilikçi uygulamalar ile seviye atlamalıyız

Toplantıya katılan Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türk sanayicilerin yenileşme seviyesinin artırılması konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi. Üniversite ile sanayi arasındaki bağın güçlenmesini arzu ettiklerini belirten Ceylan, "Yüzde 0.84 olan Ar-Ge harcamalarını 2023 yılında gayri safi yurtiçi hasıla ortalamasında yüzde 3 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.  Ar-Ge ve yenilikçilik projeleri büyük önem taşıyor" dedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Özdebir de, proje ile bir inovasyon merkezinin temelinin atıldığını belirterek, "Gelişen teknolojiyle rekabet piyasası o kadar artıyor ki, buna ayak uyduramayan kurumlar iflas tehlikesi altında kalacaktır" dedi.

Sanayi politikamızı inovasyona dayalı olarak şekillendirmeliyiz

Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Lale ise yaptığı konuşmada dünyanın çok hızlı bir değişim içerisinde olduğunu vurguladı. Lale, "Bugün sanayi sektörü ekonomimizi ayakta tutan, uluslararası arenada yarışabilen ana sektörlerimizdendir. 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizin ana sektörüdür. Ancak, önümüzdeki dönemde bir yandan hızlı bir şekilde yapısal reformlarımızı yapmaya devam ederken, diğer yandan da sanayi politikamızı inovasyona dayalı olarak yeniden şekillendirmemiz gerekmektedir. Bu rekabet ortamında gerektiği şekilde Ar-Ge'ye ve inovasyona önem vermeyen ülkeler ne yazık ki kalkınmada istedikleri noktaya gelemiyorlar, gelişmişliği yakalayamıyorlar" şeklinde konuştu. Lale konuşmasına devamla, "Ankara Kalkınma Ajansı'nın kuruluş amaçlarından birisi de yerel potansiyeli harekete geçirerek kalkınmaya katkı sağlamak ve rekabeti artırmak olduğundan Ankara'nın ve Ankaralı firmaların bu yarışta daha başarılı olmaları önemlidir. Bu açıdan proje çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

Proje ortağı Gazi Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak da yaptığı konuşmada Ankara Kalkınma Ajansı'nın katkılarının önemli faaliyetlere yol açacak nitelikte olduğunu belirterek, üniversite-sanayi işbirliğini sergileyen ve katkı sağlayan projeyi üniversite olarak çok önemsediklerini kaydetti.

Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk de, OSB'lerin yenilikçi anlayışlarını yaşatmaları gerektiğine vurgu yaptı. Türk, "Bu proje, çok geç kaldığımız ve hızla uygulamaya sokmamız gereken bir yöntem. Ankara olarak önce diğer iller sonra da ülke olarak diğer ülkelerle aramızdaki farkı açmamız lazım" şeklinde konuştu.

Ankara Yenilikçilik Merkezi

Proje ile bölgesel yenilikçilik ihtiyaçlarının ve alanlarının analizi yanı sıra, eylem planının oluşturulması ve pilot projelerin hazırlanması öngörülüyor. Proje ile ayrıca üniversite – sanayi işbirliğine katkı sağlayacak sistemlerin kurulması hedefleniyor.