Ana içeriğe atla

Ankara'da sağlık teknolojileri endüstriyel tasarımla güçleniyor

16 Şubat 2012

Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, "Sağlık Teknolojileri Endüstriyel Tasarım Koordinasyon Merkezi Projesi" tanıtım toplantısı 15 Şubat 2012 tarihinde ODTÜ OSTİM Teknokent Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Bilge Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof.Dr. Mustafa Paç, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emrah Sazak, KOSGEB OSTİM Merkez Müdürü Mehmet Tezyetiş, Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Berna Dalaman'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve medikal sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda projenin ayrıntıları paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara'nın sağlık teknolojileri alanında çok önemli bir noktada olduğunu ancak küresel rekabetçilik konusunda sıkıntıları olduğunu ifade etti. Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile OSTİM Medikal Kümelenmesi tarafından daha önce gerçekleştirilen analiz çalışmalarının çok önemli detayları ortaya koyduğunu söyledi. Firmaların sürdürülebilir rekabetçilik konusunda sorunları olduğunu bildiren Aydın, Sağlık Teknolojileri Endüstriyel Tasarım Koordinasyon Merkezi Projesi ile bu sorunların ele alınması konusunda önemli bir adım atılacağını vurguladı. Desteğinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür eden OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, projeye katkı veren kurum ve kişilere de şükranlarını sundu.

Daha sonra kürsüye gelen Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, konuşmasında Ankara'nın sağlık teknolojileri alanında bulunduğu yeri rakamlar eşliğinde katılımcılara anlattı. Özellikle, sağlık alanında ihracatın ithalatı karşılama oranının %15'ler seviyesinde bulunduğunu belirten Balcı, Ankara olarak burada alınacak mesafenin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Ankara'nın üniversiteleri, teknoparkları, hastaneleri ve yetişmiş insan kaynağı ile önemli bir konumda olduğunu söyleyen Balcı, bu gücü harekete geçirecek çalışmalara Ajans olarak destek olmaya devam edecekleri mesajını verdi. Tasarım, üretim, pazarlama aşamalarında yürütülecek çalışmaların küresel piyasalarda ekonomik faaliyetlerin artışını sağlayacağını ifade eden Balcı, dış ticaret açığının kapatılması için de bu çalışmaların önem taşıdığını kaydetti.

Toplantıda daha sonra, projenin ayrıntıları yürütücüler tarafından katılımcılar ile paylaşıldı. Tanıtım toplantısı soru cevap bölümü ile sona erdi.

Sağlık Teknolojileri Endüstriyel Tasarım Koordinasyon Merkezi Projesi

Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün proje sahibi olarak yer aldığı proje ile Ankara Sağlık teknolojisi ürünlerinin, kullanıcı odaklı endüstriyel tasarım yöntemlerinin kullanılması ile katma değerlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu katma değer artışı ile yerli üretimin toplam kalitesinin yükselmesi, ulusal ve uluslararası pazarlardaki pazar payının artırılması bekleniyor. 

Proje boyunca OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi 54 işletmeye endüstriyel tasarım eğitimi verilecek, devamında seçilen ürünlerine kullanılabilirlik analizi yapılacak, en sonunda da katma değerini yükseltme potansiyeli olan 10 ürüne doğrudan tasarım desteği sağlanacak. Öte yandan, üniversite, sanayi, sivil toplum örgütleri arasında işbirliği ortamı sağlanacak. Proje sonunda ise bütün bu deneyimler ve oluşturulacak veri tabanı sayesinde Endüstriyel Tasarım Koordinasyon Merkezi kurulmuş olacak.