Ana içeriğe atla

Ankara teknoparkları güç birliğine gidiyor

6 Nisan 2012

Ankara'da kurulu 6 teknokent arasında 6 Nisan 2012 tarihinde Rixos Otel'de düzenlenen törenle işbirliği protokolü imzalandı. Ankara Üniversitesi, Gazi Teknopark, Bilkent Cyberpark, Hacettepe Teknokent, ODTÜ Teknokent ve ASO Teknopark arasında düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel, Ankara Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Lale, Ostim Başkanı Orhan Aydın ile üniversite öğretim görevlileri ve teknokentlerin yöneticileri katıldı.

Tarihi bir gün

Vali Yüksel, tarihi bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, tarihe geçecek bu toplantının ileride kayıt altına alınacağını ifade etti. Yüksel, işbirliğinin teknokentlerin ulusal ve uluslararası alanda birlikte hareket etmelerini sağlayacağını söyleyerek, yüksek potansiyellerin tanıtılmasına yardımcı olacağını belirtti. Yüksel, toplantının Ankara'nın bilişim vadisi haline gelmesinin başlangıcı olduğunu belirterek, Ankara'da yeni bir sayfanın açıldığını ve hedefin açıkça ortaya konduğunu söyledi. 6 Nisan 2012 tarihinin Ankara için kayıt alınması gerektiğini söyleyen Yüksel, ''Ankara için artık yeni şeyler söylemek lazım. Bizi dünya ile buluşturabilecek, bu kadar yüksek bir potansiyelle, bu kadar yüksek bir güçle ayrı ayrı güçlerimizin bir yerde durması ve bu gücün birleştirilememesini çok büyük bir nafise kabul ettiğimi ifade etmek isterim'' ifadelerini kullandı.

Ankara bilişimin kalbidir

Yüksel, teknoparkların üniversite ile sanayinin kurumsallaşmasını sağladığını kaydederek, yenilikçi işletmelerin bir araya gelmesiyle yaratılan enerjiden yararlanmak suretiyle AR-GE faaliyetlerinin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi. Teknokent çalışmalarının ilk defa ODTÜ Teknokent ile başladığını hatırlatan Yüksel, ''Bugün itibariyle Türkiye'de kurulu olan 39 teknoparktan 6'sı Ankara'da bulunmaktadır. Teknoparklarda yazılım ve bilişimin yanı sıra savunma, elektronik, telekominikasyon, tıp, medikal ve biyomedikal alanlarında faaliyet gösteren çok sayıda firmanın olduğu görülmektedir. Türkiye'de istihdam edilen AR-GE personelinin yüzde 57'si Ankara'da bulunuyor'' şeklinde konuştu.

Yüksel, teknoparklardan yapılan patent başvurularının sayısının 301 olduğuna işaret ederek, bu başvurulardan 39'unun Ankara'daki teknoparklar tarafından yapıldığını kaydetti. Yüksel, ''Türkiye'de 57 yabancı ortaklı firmanın 33'ü Ankara'dadır. Bunların 18'i teknokentin içindedir. Türkiye'de 64 AR-GE merkezinden 14 tanesi Ankara'da bulunmaktadır. Bir kenti markalaştıracak unsurlardan bir tanesidir. Ankara'da artık markalar tartışılıyor'' dedi. Ankara'nın şehir olarak önemli imkanlara sahip olduğunu kaydeden Yüksel, ''Teknokentlerin el ele tutuşmalarından, bu kente yeni hedefler koymalarından dolayı bugün çok mutluyuz. Hadi bakalım hedefimiz, yolumuz Ankara'da bilişim vadisi hedefidir'' diye konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt ise, Türkiye'nin kalkınmasını sağlayacak temel itici gücün, işletmelerin rekabet gücünü elde etmesi olduğunu ifade ederek, rekabette avantaj elde etmenin, ya düşük girdi maliyetleri ya da teknoloji temelinde gelişen inovasyon ile mümkün olacağını belirtti. Uzkurt, Türkiye'nin artık ucuz iş gücü ile değil sahip olduğu beyin gücü, ürettiği bilim ve teknoloji ile öne çıktığını söyledi. Uzkurt, bilim ve teknolojiye dayalı üretim için teknoparkların kurulmasının ve desteklenmesinin önemine değindi. Daha sonra 6 teknokent arasında işbirliği protokolü imzalandı. Tören, Teknokentleri temsilen ODTÜ Teknokent Genel Müdürü İhsan Kızıltaş'ın Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel'e günün  anısına plaket sunması ile sona erdi.