Ana içeriğe atla

Ankara Kalkınma Ajansı'ndan serebral palsili çocuklara destek

29 Mart 2012

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Serebral Palsili (Beyin Felçli) Çocuklar Derneği (SERÇEV) tarafından yürütülen "Serebral Palsili Çocuklarda Erken Eğitim İçin Ailelerin Bilinçlendirilmesi Projesi" tanıtım toplantısı 29 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Proje ile serebral palsili çocuklarda erken eğitimin önemi konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi ve zorunlu eğitime okullardaki sıra nedeni ile gidemeyen en az 100 serebral palsili çocuğun evlerine en yakın eğitim kurumuna yerleştirilmesi amaçlanıyor.

Projenin açılış toplantısında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, 1,5 yıl önce kurulan Ankara Kalkınma Ajansı'nın geçen yıl 171 projeye destek olduğunu, destek olunan projeler içerisinde bu tür dezavantajlı gruplara yönelik projelerin ayrı bir yer ve öneme sahip olduğunu vurguladı. Balcı, projenin serebral palsili çocuklara ve ailelerine önemli katkı sağlayacağına inandığını kaydetti. 

SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kurnaz ise yaptığı konuşmada kendi hayatından örnek vererek, eğitim ve özen ile serebral palsili çocukların ve ailelerinin istenilen başarıya ulaşabileceklerini belirtti. Yersiz endişelerle serebral palsili çocukların zaman zaman okullara kabul edilmediğini söyleyen Kurnaz, "Ama bunun böyle olmadığını kapı kapı dolaşarak hem eğitimcilere, hem ailelere anlatıyor ve ikna ediyoruz" dedi.

Daha sonra proje ile ilgili katılımcılara bilgi veren SERÇEV Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Sinem Ersoy ise, serebral palsili çocukların eğitim alma hakkı konusunda ailelerin ve eğitim kurumlarının bilinçlendirilmesi için yürütülen çalışma ile hedeflenen 100 çocuktan 64'üne ulaşıldığını bildirdi.  

Ersoy, şunları kaydetti: "Bütün çocuklarda olduğu gibi serebral palsili çocuklar için de ilköğretim zorunludur. Projeye başladığımız günden itibaren 64 aileye ulaştık. Bu ailelerimizi evlerinde ziyaret ediyoruz. Gördüğümüz tablolar bizi çok üzüyor. Çocuklarımız bir odada akşama kadar televizyon izliyor. Okul yöneticileri, serebral palsiyi bilmedikleri için çocuklarımızı almıyorlar. Okullardaki eğitimcilerle görüşüp serebral palsi ile ilgili onları bilgilendirmeye çalışıyoruz."

Çalışmaların devam ettiğini kaydeden Ersoy, konuya basının ilgisine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ersoy, basın aracılığı daha etkili bir şekilde serebral palsili çocuklara ve ailelerine ulaşabileceklerini vurgulayarak, toplantıda bulunan basın mensupları aracılığıyla çağrıda bulundu.

Farkındalık yaratılacak

Ankara Kalkınma Ajansı'nca desteklenen proje ile Ankara'nın 9 ilçesinde (Çankaya, Yenimahalle, Pursaklar, Keçiören, Mamak, Altındağ, Gölbaşı, Etimesgut, Sincan)  serebral palsili çocuklara ve ailelerine ulaşılarak erken eğitimin önemi anlatılacak, farkındalık oluşturulacak. Ayrıca, ailelere yönelik serebral palsi ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Projeden beklenen en önemli sonuç ise, en az 100 serebral palsili çocuğun evlerine en yakın eğitim kurumuna yerleştirilmesini sağlamak. Bu amaçla, ailelerin yanı sıra eğitim kurumları yöneticileri ve öğretmenleri de uzmanlarca bilgilendirilecek.