Ana içeriğe atla

Altındağ'ın sosyo-kültürel dokusunu araştıran proje tamamlandı

10 Mayıs 2011

Ankara Kalkınma Ajansı'nın 'Doğrudan Faaliyet Destek Programı 2010' kapsamında desteklenen projelerden olan "Altındağ'ın Sosyo-Kültürel Dokusu" başlıklı araştırma tamamlandı. Altındağ'ın sosyo-kültürel yapısı ve sorunlarının ortaya konulduğu, Gazi Üniversitesi'nin yürüttüğü ve Altındağ Kaymakamlığı'nın proje ortağı olduğu çalışma, 13 Mayıs tarihinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya Altındağ Kaymakamı Hamza Duygun, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ile proje yürütücüleri, Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yetkililer, Ankara Kalkınma Ajansı uzmanları ve projede çalışan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile öğrencileri katıldı.

Toplantıda konuşan Altındağ Kaymakamı Hamza Duygun, projenin öneminden bahsederek, "Bu sorunları tesbit etmek yetmez, bundan sonra bu sonuçların gereğini de yapacağız" dedi. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde desteklenen projelerin Ankara için çok önemli verileri açığa çıkardığını vurgulayarak, "Altındağ'ın Sosyo-Kültürel Dokusu" çalışmasının da bunlardan biri olduğunu kaydetti. Ankara'nın en eski yerleşim merkezlerinden olan Altındağ'ın bu çalışma ile kültürel yapısının ve sorunlarının güncel bir biçimde ortaya konulduğunu belirten Balcı, emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, çalışmanın çok önemli verileri gün yüzüne çıkardığını belirterek Cumhuriyetin başkenti Ankara için çalışmanın hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

Son olarak konuşan Proje Yöneticisi Doç. Dr. Tevfik Erdem, projenin ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı. Projenin, Ankara'nın en sorunlu bölgelerinden olan Altındağ'ın Çinçin Mahallesi, Hıdırlıktepe Mevki gibi alanlarda yapıldığını belirterek, araştırma yapmanın çok zor olduğu mekanlarda çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti. Bölgede önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunu belirten Doç. Dr. Tevfik Erdem, meslek edindirme kurslarına ise ilgi gösterilmediğinin tespit edildiğini söyledi. Konuşmasında proje sonuçlarını aktaran Erdem, devamla "Tüm faktörlere rağmen Altındağlıların yaşamlarından memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Altındağ'ın 36 mahallesinde 1027 kişiye ulaşılan saha çalışmasında Gazi Üniversiteli öğrenciler anket çalışması uyguladılar. Çalışmada temel olarak ulaşılan sonuç ise, tarihi ve kültürel zenginliğinin aksine olumsuz yönleri ile gündeme gelen Altındağ'da kestirme ve ezbere sorun tanımları ve klişe çözümlerle değil; kişilere, ailelere, mahallelere özgü yerel çözümler üretilmesi ve uzun vadeli planların gerekliliği oldu.