Ana içeriğe atla

AB COSME Programı Kapsamında “Sosyal Ekonomi Misyonu” Proje Teklif Çağrısı Yayımlanmıştır

8 Mayıs 2020

AB COSME PROGRAMI
"Social Economy Missions"

COS-SEM-2020-4-01

Amacı ve Kapsamı:

Avrupa Birliği'nin, EU 2020 adını verdiği 2020 yılına yönelik stratejisini tanımlayan ana politikalardan biri "Küreselleşen Çağ için Sanayi Politikası" olarak belirlenmiştir. Bu süreçte, AB ülkelerinde ekonomik faaliyette bulunan işletmelerin % 90'ından fazlasını temsil eden KOBİ'lere özel önem atfedilmektedir. Bu kapsamda Birlik tarafından, 2014-2020 yıllarını kapsayan kısaca COSME (İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı) olarak adlandırılan bir program ortaya konulmuştur. KOSGEB, COSME Programının ulusal koordinatörüdür.

COSME programının bütçesi, ana eylemler olan;

•           KOBİ'lerin finansmana erişiminin arttırılması,

•           Pazarlara erişiminin iyileştirilmesi,

•           Çerçeve koşulların geliştirilmesi ve

•           Girişimciliğin teşvik edilmesi

amacıyla 7 yıl için 2,3 milyar AVRO olarak belirlenmiştir.

COSME Programı kapsamında  "Sosyal Ekonomi Misyonu" proje teklif çağrısı yayımlanmıştır. Çağrıya dair özet bilgi aşağıda sunulmaktadır.

Avrupa Komisyonu 2018 yılında European Social Economy Regions Pilot (ESER)  ile sosyal ekonomi alanında faaliyet gösteren yerel ve ulusal paydaşlar arasındaki bağı güçlendirmek, sosyal ekonominin önemine dikkat çekmek istemiştir. Sosyal Ekonomi, Avrupa Komisyonu'nun 2019-2024 yılları için benimsediği öncelikler arasına da girmiştir. Sosyal Ekonomi Misyonu sayesinde kamu sektöründe faaliyet gösteren paydaşlar ile özel sektörde faaliyet gösteren paydaşlar arasındaki etkileşimin artması hedeflenmektedir.

Teklifler aşağıdaki listede sıralanan başlıklardan veya konsorsiyumun Sosyal Ekonomi Misyonu ile ilgili bulduğu bir alandan seçilebilir:

1. Kendi İçinde Döngüyü Sağlayabilen Yerel ve/veya Bölgesel Ekosistemler Kurulması:

Belirli bir bölgede (mahalle, belediye, şehir gibi) faaliyet gösteren Sosyal Ekonomi paydaşları kamu otoritelerinin de yardımıyla vatandaşların gıda tedariği gibi günlük ihtiyaçlarına yardımcı olmakta, vatandaşların güvenliği ve ihtiyaç sahibi gruplara destek olunması gibi pek çok alanda da çalışmalar yapmaktadır. Covid-19 virüsünün günlük hayatta yarattığı problemler bu paydaşların ve bölgesel yeterliliğin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Ekosistem misyonu sayesinde yerel ve bölgesel kamu otoriteleri ile KOBİ'ler, sosyal girişimler, kooperatifler, start-uplar, sosyal hizmet kuruluşları, üniversiteler, laboratuvarlar gibi pek çok paydaşı bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek ve işbirliği artacaktır.

2. Sosyal Sorumluluğa Sahip Kamu Alımları:

Kamu alımlarında satın alma gücünün sosyal sorumluluk sahibi mallar ve hizmetlerden yana kullanılması işletmeler için iyi bir örnek teşkil etmektedir. Bu örnek sayesinde işletmeler sosyal standartların; yönetim, üretim ve hizmet süreçlerinde göz önünde bulundurulması konusunda teşvik edilmektedir. Sosyal Sorumluluğa Sahip Kamu Alımları misyonu yerel ve bölgesel kamu otoriteleri ile KOBİ'leri, sosyal hizmet kuruluşlarını ve temsili kuruluşları bir araya getirecektir. Uygun olması halinde Uluslararası Çalışma Örgütü'nün belirlediği sosyal standartların ticari anlaşmalarda gözetilmesine katkıda bulunan diğer tüm aracılar bu misyon içerisinde yer alabilecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek ve işbirliği artacaktır.

3. Sosyal ve Ekolojik İnovasyon Kümelerinin Oluşturulması

KOBİ'ler küme halinde bir araya geldiklerinde daha fazla iş yaratma, daha çok ticari marka ortaya çıkarma şansına sahiptirler. Sosyal Ekonomi Misyonunun bu tür kümeler içinde yer alması partnerlerin bu oluşumdan daha çok faydalanmasını sağlamaktadır. Kümeler farklı kurum, kuruluş ve işletme türleri arasında işbirliği sağlanması için oldukça etkili bir oluşumdur. Bu çağrı kapsamında özellikle KOBİ'lerden oluşan kümeler desteklenmektedir. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriterleri ile araştırma merkezleri, üniversiteler, KOBİ'ler, sivil toplum kuruluşları bir araya gelecektir. Ek olarak, GECES (Commission Working Group on Social Economy and Social Enterprises) bünyesinde araştırmalar yürüten uzmanlar Sosyal ve Ekolojik Kümeler üzerine çalışmalar yapmaktadır. GECES'in bu alanda yürüttüğü çalışmalar rehberlik amaçlı kullanılabilir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek ve işbirliği artacaktır.

4. Sosyal Ekonomide İş Geliştirmenin Desteklenmesi

Son yıllarda uzmanlar kazanç ve başarının sadece maddi kar ile ölçülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini, sosyal ve çevresel değerlerin ekonomi ile her zaman iç içe olması gerektiğini savunmaktadır. Bu bağlamda insan odaklı ve çevre dostu sosyal girişimciler desteklenmektedir. Avrupa Komisyonu sosyal ekonomi uygulayıcıları ile işbirliği içinde "Social Economy Canvas" adında prototip bir araç geliştirmiştir. "Social Economy Canvas" ile sosyal girişimlerin desteklenmesi, girişimlerin kendilerini değerlendirebilecek bir araca sahip olması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Bu misyon sayesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler, sosyal girişimler, iş geliştirme ajansları ve uzmanlar bir araya gelecektir. Misyona iş geliştirme ajanslarının ve iş geliştirme alanında destek sağlayan kuruluşların dahil olması oldukça önemlidir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

5. Yeşil Girişimciliğin ve Dijital Girişimciliğin Desteklenmesi

Sürdürülebilir ve çevre dostu bir ekonomiye sahip olmak Avrupa Komisyonu'nun öncelikleri arasındadır. Komisyon 2050 yılına kadar Avrupa'nın karbon salımını minimum düzeye indirmeyi hedeflemektedir. Pek çok sosyal ekonomi paydaşı yenilenebilir enerji kooperatifleri, toplu taşıma sorunlarının çözülmesi, biyoçeşitliliğin sağlanması gibi alanlarda sürdürülebilir ürünler ve hizmetler sağlamaktadır. Ek olarak, yeni teknolojilerin ve dijital sosyal inovasyonun sosyal girişimlerde yer almasına da oldukça önem verilmektedir. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler, sosyal girişimler ve kooperatifleri bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

6. İşsizlikle Mücadelede Yerel Veya Bölgesel Önlemlerin Alınması;

Yerel ve bölgesel işsizlikle mücadelede ihtiyaçların belirlenmesi ve tam anlamıyla karşılanması çok önemlidir. Her bölgenin kendi içerisinde ihtiyaç duyduğu iş gücü farklıdır. Yerel iş gücü ihtiyaçları ve bölgenin sosyal özellikleri doğru bir şekilde belirlenmelidir. Ortaya çıkacak olan yeni iş fırsatları sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalıdır. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler, sosyal girişimler ve iş bulma kurumları/ajansları bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

7. Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Kalkınma

a. Sürdürülebilir Tarım

Tarımsal üretimin çevre dostu yapılması çevreyi, iklimi ve biyoçeşitliliği korumaya yardımcı olmaktadır. Üretilen gıda maddelerinin satışı ise kırsal alanda üretici ve tüketici arasındaki mesafenin azalmasını sağlayacak küçük üreticilerin sürdürülebilir kar elde etmesini sağlayacaktır. İlgili alanlarda deneyimlerin paylaşılması klasik kırsal tarımın sürdürülebilir tarıma dönüşmesine katkıda bulunacaktır. Avrupa Komisyonu "Farm to Fork Strategy" ile bu dönüşümün detayları üzerinde duracaktır.

b. Kırsal Kalkınma

Kent ile karşılaştırıldığında kırsal bölgelerdeki eğitim, kültürel faaliyet ve iş imkânı oldukça azdır. Bu durum iyi eğitimli gençlerin kırsal bölgeleri terk etmesine sebep olmaktadır. Ayrıca bazı sosyal gruplar örneğin iş arayışında olanlar, yaşlı bireyler, engelli bireyler vb. kırsal bölgelerde sosyal hayattan dışlanmaktadır. Sosyal girişimler bu sorunlara çözüm bulmak için sosyal dayanışmayı güçlendirme üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler, sosyal girişimler ve kooperatifler bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

8. Eğitim ve Sosyal Ekonomi Ekosisteminin Geliştirilmesi Misyonu

Eğitimin sosyal ekonomi üstündeki pozitif etkisi oldukça büyüktür. Eğitim aynı zamanda bu konudaki farkındalığı da artırmaktadır. Gençler sosyal ekonomi misyonunu sadece okul ile bağdaştırmamalı, okul ortamı dışında da sosyal ekonomi ile iç içe olmalıdırlar. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu genç işsizliğinin azalması için ERASMUS+ ile tamamlayıcı olacak şekilde çalışmalar yapmaktadır. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler, üniversiteler ve akademik kurumlar bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

9. Kamu Politikaları ve Sosyal Ekonomi Misyonu

Bölgesel ve yerel otoriteler kamu politikaları sayesinde sosyal ekonomi örgütlerini ve sosyal girişimleri destekleyebilmektedir. Avrupa Birliği, OECD ile işbirliği halinde kamu otoritelerinin sosyal girişimler için destekleyici politikalar geliştirmesine yardımcı olmak adına "Better Entrepreneurship Policy Tool" adında bir araç geliştirmiştir. Araç sayesinde pek çok alanda kurumların kendilerini değerlendirmesi ve çeşitli kaynaklar sayesinde kendilerini geliştirmesi mümkündür. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler ve iş bulma kuruluşları bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

10. Sosyal Ekonomi, Göçmenler ve Mültecilerin Entegrasyonu

Sosyal ekonomi örgütleri mültecilerin ve göçmenlerin gıda, eğitim, barınma, sağlık hizmeti gibi pek çok ihtiyacını karşılamaktadır. Bazı örgütler özelikle göçmenlerin ekonomik kalkınması üzerine çalışmaktadır. Bu misyon çerçevesinde kamu otoriteleri, KOBİ'ler ve iş bulma kuruluşları bir araya gelecektir. Paydaşlar kendi aralarında deneyim paylaşımında bulunacak, saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimler gibi interaktif yöntemler ile bu bilgi ve deneyim paylaşımı desteklenecek, işbirliği artacaktır.

11. Diğer

Başvuru sahipleri tarafından detaylandırılacaktır.

Workshoplar

Proje sonunda en az 3 adet Workshop gerçekleştirilmiş olmalı, her bir Workshop için bir rapor hazırlanmalıdır. Ek olarak proje sonunda bir Final Raporu sunulmalıdır. İlk workshop proje koordinatörünün faaliyet gösterdiği bölgede (mahalle, şehir vb.) gerçekleştirilmelidir. Workshop boyunca koordinatör ve ortaklar deneyimlerini paylaşacak, eğer mümkünse saha ziyaretlerinde bulunacaklardır. İkinci ve üçüncü workshop için yer, yöntem ve içerik bilgisi başvuru sahipleri tarafından belirlenmeli ve teklifte yer almalıdır. Söz konusu zorunlu 3 workshop en az 20 adet "ziyaretçi" katılımcı ile gerçekleştirilmelidir.

Zaman Planı:

Aşamalar

Tarih (Tahmini)

Son Başvuru Tarihi

09.06.2020, 17:00 (Brüksel saati)

Değerlendirme dönemi

Haziran 2020 - Ağustos 2020

Başvuru sahiplerinin bilgilendirilmesi

Eylül 2020

Hibe anlaşmaların imzalanması

Aralık 2020

Faaliyetlerin başlangıç tarihi

Şubat 2021

AB Finansmanı:

Projenin eş finansmanı için ayrılan toplam bütçe 1.900.000 Avro'dur.

EASME'nin 19 teklifi fonlaması beklenmektedir.

Proje başı ayrılan hibe miktarı 100.000 Avro'dur.

Uygunluk Kriterleri:

Tekliflerin aşağıdaki özelliklere sahip konsorsiyumlar tarafından sunulması gereklidir.

  • Konsorsiyum en az 3 üyeden oluşmalıdır ve üyeler 3 farklı AB ülkesinden veya COSME Programı'na katılan ülkeden olmalıdır.

  • Bütün konsorsiyum üyeleri bölgesel veya yerel bir kamu yönetimi organı olmalıdır.

  • Asgari şart olan 3 bölgesel veya yerel bir kamu kurumu şartı sağlandıktan sonra, KOBİ'ler ile ilgili çatı kuruluşlar da teklife dahil olabilirler.

Proje süresi 12 ayı aşmamalıdır.

Tekliflerin Sunulması:

Teklifler elektronik olarak 09 Haziran 2020 saat: 17.00'ye (Brüksel saati) kadar sunulabilir.

Elektronik başvuru yapmadan önce "Başvuru Sahipleri İçin Rehber" doküman ve tüm detayları içeren "Çağrı Metni" tam olarak incelenmelidir.

İlgili Dokümanlar

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/cos-sem-2020-4-01;freeTextSearchKeyword=;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502;programCode=COSME;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;crossCuttingPriorityCode=null;callCode=Default;sortQuery=openingDate;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState