Ana içeriğe atla

Uluslararası Öğrenciler Dış Ticaret Sertifikalarını Aldı

2 Nisan 2018

Ankara Kalkınma Ajansı, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve MÜSİAD Ankara Şubesi üçlü protokolü ile yürütülen''MÜSİAD Ankara Uluslararası Öğrenciler Akademisi-3'' projesi başarıyla tamamlandı. Proje kapanış toplantısı ve sertifika töreni 31 Mart 2018 tarihinde Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya Ankara Milletvekili Ahmet GÜNDOĞDU, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif ŞAYIK, MÜSİAD Ankara Şubesi Başkanı İlhan ERDAL, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı  Hasan GÜLTEKİN ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları ve çok sayıda yabancı ve Türk öğrenci katıldı.

Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğinde MÜSİAD Ankara'nın düzenlemiş olduğu "Uluslararası Öğrenciler Akademisi-3" Projesinin sertifika töreni öncesi uluslararası öğrenciler tarafından kendi ülkelerine ait yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar protokol tarafından ziyaret edildi.

Sertifika töreninde konuşan Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ahmet GÜNDOĞDU organizasyona destek veren başta Ankara Kalkınma ajansı olmak üzere MÜSİAD Ankara Şubesi'ne teşekkür ederek "Genç MÜSİAD Ankara Şubesindeki kardeşlerimi de tebrik ediyorum, kardeş ülkelerle bu eğitimler ve organizasyonlar sayesinde yatırım kardeşliğine de öncülük ediyorlar. Ayrıca kazan kazan politikası ile 2023 Dış Ticaret hedeflerimize ulaşmada önemli bir hizmete imza atıyorlar. Günümüz Türkiye'si gerek ekonomik, politik ve siyasi olarak dünyada güçlü ülkeler arasında yerini almakta ve özellikle millileşme hareketiyle dış ticarette de kayda değer gelişmelere imza atmaktadır. Türkiye'nin mazlumları koruduğu ve Müslim gayri-Müslim fark etmeksizin insanların hamisi konumuna geldiğini tüm dünya görmektedir. İnsan onuru herkes için eşit ve değerlidir, ırkı rengi ne olursa olsun gözyaşı rengi herkes için birdir.

Gençler: Gücü ne olursa olsun bütün zalimlerin karşısında; dini, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun bütün mazlumların da yanında olmalıyız. Sizden beklentimiz; Dünyayı, kenetlenerek daha yaşanabilir koşacağımızı bilmeniz ve yaşadığımız kardeşlik bilincini ülkelerinize taşımanızdır." diye konuştu.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif ŞAYIK, "Ankara'da girişimcilik ekosistemi üç sacayağı üzerinde gelişmektedir. Bunlar; teknoloji tabanlı girişim, sosyal girişim ve kırsalda inovasyon girişimi. Bu etkileşim ve eğitimler sayesinde Ankara'nın edindiği know-how daha kolay bu uluslararası öğrencilere aktarılabilecektir. Küreselleşen dünyada ülkemizdeki şirketlerin rekabet edebilme kapasitelerini arttırmak ve yeni gelişmelere intibak sağlamalarını desteklemek için Ankara Kalkınma Ajansı olarak e-ticaret ve dış ticaretin elzem olduğunun farkındayız. Bu amaçla e-ticaret ve dış ticaret eğitimlerine ara vermeden uzun yıllardır devam etmekteyiz. Üç dönemdir dış ticaret eğitimine destek verdiğimiz bu organizasyonda firma ziyaretleri sayesinde önemli geri dönüşler alıyoruz. Ticaretin gelişmesi ile eskiden olduğu gibi bu kardeş ülkeler arasında tekrardan kültürel etkileşim artacaktır. Bu gençlerimizin ülkeleri ile Türkiye arasında kültür köprüsü olduğunu biliyoruz. Gençler sayesinde ülkeleri ile olan ekonomik iletişimimizi ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İlerleyen dönemlerde bu eğitimlerin kapasitesini arttırarak destekleyeceğiz. Ayrıca Ankara Milletvekilimiz Ahmet GÜNDOĞDU'ya bu yapılan etkinliklerimize katılım sağladıkları için özellikle teşekkür ediyorum." diye konuştu.

MÜSİAD Ankara Şubesi Başkanı İlhan ERDAL, Ankara Kalkınma Ajansı'na katkılarından dolayı teşekkür ederek "Düzenlenen bu eğitimler sayesinde ortalama 200'e yakın kişi ve 60 farklı ülkeden öğrencilere bu eğitimler verilerek sertifika sahibi oldular. Şimdiden meyvelerini aldığımız bu eğitimlerin devamlılığını sağlayarak başta Ankara olmak üzere ihracatımızın artmasında ileriye dönük yatırımlarımız olacaktır." dedi.
Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı  Hasan GÜLTEKİN  böyle kapsamlı ve efektif bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarından dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.

Akabinde Ankara Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD Ankara Şubesi arasında bu eğitimlerin daha hızlı somut çıktıya dönüşmesi ve dış ticaret üzerine daha nasıl faaliyetler yapılabileceğini kararlaştırmak adına iyi niyet protokolü imzalandı.

Ayrıca kapanış toplantısında son zamanlarda Cumhur Başkanı R.Tayyip ERDOĞAN hakkında yazmış olduğu "Erdoğan: Değişim Ustası" adlı kitapla medya da sıkça yer alan, Ankara'da eğitim gören doktora öğrencisi Bangladeş vatandaşı Hafjur Rahman'a da yer verildi. Rahman konuşmasında, öncelikle Ankara Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD'a teşekkür ederek başladı ve organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kitap hakkında kısa bilgi vererek konuşmalarına son verdi.

Toplantıda bir de bu eğitimler sayesinde iş kurmuş Afgan bir gencin konuşmalarına da yer verildi. Ayrıca Yemenli öğrenciler tarafından tertip edilen yöresel kültür dansı da etkinliğe renk kattı.

İşbirliği protokolü çerçevesinde Ankara'da yaşayan yabancı uyruklu öğrencilere dış ticaret eğitimi verildi. Proje kapsamına ayrıca, Türkiye'de ihracat yapan firmalara teknik geziler ve öğrencilere yönelik tecrübe paylaşımı etkinlikleri düzenlendi. Dış ticaret eğitimi ile öğrencilere, ihracata açılmak için gereken asgari koşullar, ihracat mevzuatı, ihracat işlemleri için gereken belge ve sertifikalandırma sistematiği, ihracat alacaklarının güvenli tahsili yöntemleri ve bankacılık işlemleri, ihracatı teşvik sistemi ve ülke çalışmaları başlıklarında konular uzmanlarca 90 saatlik eğitimler verildi.

Organizasyon plaket takdimi, toplu fotoğraf çekimi ve MÜSİAD Ankara Uluslararası Öğrenciler Akademisi-3'te başarılı olan öğrencilere sertifikaların verilmesi ile son buldu.