Ana içeriğe atla

Sosyal İnovasyon için Avrupa Desteği (ESSI)

14 Mayıs 2018

Horizon 2020 Yenilikçilik Ajanslarının Akran Öğrenimi Programı kapsamında uygulanan Sosyal İnovasyon için Avrupa Desteği (ESSI) Projesi'nin Ankara toplantısı, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından 10-11 Mayıs 2018 tarihlerinde düzenledi.

Emilia Romagna bölgesi kalkınma ajansı ERVET koordinatörlüğünde, Ankara Kalkınma Ajansı, Finlandiya'dan KAINUUN ETU kurumu ve İspanya'dan Valencia Rekabetçilik Enstitutüsü  (IVACE) ortaklığında yürütülen proje, Eylül 2017'de başladı.

Ekim 2018'de tamamlanacak ESSI Projesi kapsamında, ortaklar arasında sosyal inovasyon konusunda bilgi alışverişinin gerçekleşmesi ve proje ortaklarının bölgelerinde uygulanmak üzere ortak bir politika belgesi oluşturulması amaçlarıyla çeşitli toplantılar ve çalıştaylar organize ediliyor.  Proje sonucunda oluşturulacak politika belgesi ile proje ortağı kalkınma ajanslarının bölgelerindeki sosyal inovasyon ekosisteminin mevcut durumu yasal altyapı, sosyal finansman ve iş geliştirme destekleri, eğitim ve sosyal değer yaratımı açılarından ele alınacak ve gelişim için öneriler geliştirilecek.

Bu amaçlarla Ankara'da düzenlenen toplantıda proje ortakları Ankara sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik ekosisteminin önemli aktörleri ile bir araya geldi. ODTÜ Teknokent'te düzenlenen toplantıda, sosyal inovasyona dayalı girişimler, kendi hikayelerini paylaştılar. Toplantıya katılan Evreka kurucusu Umutcan Duman, 3D3 kurucusu Berk Giray, Joon kurucusu Azra Süngü ve Otsimo kurucusu Zafer Elcik proje ortaklarının sorularını cevaplarken, ülkeler arasında geliştirilebilecek işbirlikleri de tartışıldı.

Toplantının ikinci gününde Türkiye'de sosyal finansman konusunda faaliyet gösteren kilit aktörler yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı. İstasyon TEDÜ Sosyal İnovasyon Merkezi'nden Merve Kavas, Ankara'da sosyal inovasyon ekosistemi haritalandırma çalışmaları ve uyguladıkları kuluçka programını aktarırken, girişimciler için kuluçka ve hızlandırıcı programları uygulayan Viveka'dan Emin Okutan sosyal finansman altyapısı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Avrupa Birliği Bakanlığı Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı'ndan Necib Afşarata ve Proje Uygulama Başkanlığı'ndan M. Murat Özçelebi, Bakanlığın konu ile ilgili çalışmaları ve sosyal girişimciliğin geliştirilmesi için uygulanan AB programı EaSI ile ilgili bilgi verdi. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal İnovasyon Merkezi'nden Gülsen Kaya ise üniversitenin sosyal inovasyon alanında çalışacak teknoloji firmaları için kuracağı Sosyokent Ankara ile ilgili çalışmalarını sundu. Toplantıda, bu çalışmaların sosyal inovasyon ekosistemi üzerine etkileri  de katılımcılar tarafından tartışıldı.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile toplumsal refahın artırılması için Ankara'daki sosyal yenilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve sosyal girişimcilik altyapısı oluşturularak sosyal girişimci sayısının artırılmasına  katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu şekilde bölgedeki mevcut sosyal sorunların çözülmesi ve sosyal kalkınma alanında ilerleme sağlanması için temel oluşturulması mümkün olacaktır.