Ana içeriğe atla

Ankara Keçisi, Tiftik ve Sof

7 Ağustos 2018

Ankara Kalkınma Ajansı, faaliyete başladığı 2010 yılından bu yana kentin tarihini ve geleneklerini gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalara imza atıyor.  Ankara'nın kültürel anlamda da küresel bir başkent haline gelmesi için çeşitli proje ve etkinlikleri destekleyen Ajans, bir yandan da Ankara'nın kültürel değerlerini tanıtan yayınların basımına katkı sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda basımı gerçekleştirilen "Ankara Keçisi, Tiftik ve Sof" kitabı ile Ankara keçisinin, tiftiğin ve sof kumaşının tanıtılması hedefleniyor.

Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde;  Ankara ve çevresinde 13. Yüzyıldan bu yana yetiştirilen Ankara keçisinin özelliklerinin yanı sıra geçirdiği tarihsel süreç aktarılıyor. Tiftik ve sof kumaşının yapım aşamalarını, günümüzdeki durumlarını ve sektöre dair değerlendirmeleri içeren ikinci bölümde, günümüzde sof kumaşın gün yüzüne çıkarılarak yeniden üretilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalara da yer veriliyor. Çalışmanın üçüncü bölümünde, tarih boyunca Ankara'yı ziyaret eden seyyahların izlenimleri aktarılırken, son bölümde Osmanlı arşivlerinden derlenen belgeler sunularak Ankara keçisi, tiftik ve sof kumaşın geçirdiği tarihsel sürece ışık tutuluyor. 

Ankara kültürünü tanıtmaya ve yaşatmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Arif Şayık "Günümüzde, geçmişte sahip olduğu önemi kaybettiğini gördüğümüz Ankara keçisi yetiştiriciliği ile tiftik üretiminin ve artık örneklerine yalnızca müzelerde rastlayabildiğimiz sof kumaşının tanıtımını sağlamanın kültürel bir sorumluluk olduğuna inanıyor; bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız Ankara Keçisi, Tiftik ve Sof kitabımızın faydalı bir bilgi kaynağı olmasını diler, emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi. 

Ankara Keçisi, Tiftik ve Sof kitabına linkten ulaşabilirsiniz.