Ana içeriğe atla

Ankara Kalkınma Ajansı’nın Güdül Belediyesi ile Ortak Sosyal Projesi: Organik Tereyağı

11 Aralık 2019

Ankara Kalkınma Ajansı'nın Ankara'nın Güdül ilçesinde Güdül Belediyesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği sosyal proje kapsamında vatandaşlar kavanozun içindeki  yoğurdu çalkayarak organik tereyağı elde etti.  Gerçekleşen sosyal etkinlikte, vatandaşlar tarafından kavanoza konulan yoğurt ve suyun belirli bir süre çalkalanmasıyla doğal tereyağı elde edildi. Vatandaşlar sosyal projeye büyük destek verdi.

Amaçlarının doğal beslenmeyi teşvik etmek ve sporun önemine vurgu yapmak  olduğunu ifade eden Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, "Güdül buna uygun, burada tarım ve hayvancılık çok iyi.  Eskiden bu uygulamayı atalarımız yayıkta yapardı ve sıcak sıcak yenilirdi. Ama buradaki günümüz koşullarında bir cam şişe doğal yoğurt ve su bunun ham maddeleri, bunu sallayarak güzel bir tereyağı elde edebiliriz. Bu tereyağı hem sağlıklı hem de doğaldır. Bu tereyağını yaparken hem spor oluyor bize. Bu tereyağını herkes evinde de yapabilir. Amacımız Güdül'de olan doğal ürünlere dikkat çekmektir. Amacımız hem spor, hem sağlıklı beslenmek, hem de Güdül'deki yöresel ürünlere dikkat çekmektir. Buradaki istihdamı artırmaktır. Ürünlerimize dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

Daha sonrasında tereyağının nasıl yapıldığını anlatan Yalçın, "Yoğurt önce doğal olmalıdır. Sonrasında bir kavanoza belirli bir miktarda koymak gerekir. Daha sonrasında su koyup çalkalamak gerekir. Bunu evde hanımlar da yapabilir" ifadelerini kullandı. Etkinliğe Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve Kurumsal İletişim Başkan Vekili Aybars Erdemli de katıldı. Yerelden kalkınmanın önemine vurgu yapan Arif Şayık, "Yerelde üret, yerelde tüket" sloganıyla hareket ettiklerini söyledi. Konuşmaların ardından üretilen tereyağları vatandaşlara dağıtıldı.