Ana içeriğe atla

2. Ankara ve Kültürel Değerler Temalı Afiş Yarışması

2 Kasım 2017

1. KONU  

Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara ilçelerinin özellikli yönleri ile tanıtılması ve mevcut turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi hedefi doğrultusunda "Ankara'da Gezilecek Çok Yer Var" mesajıını konu alan afiş yarışması düzenleyecektir.

2. AMAÇ

Ankara Kalkınma Ajansı bu yarışmayla, Ankara'nın sahip olduğu yerel tabiat varlıklarının, yöresel ve turistik zenginliklerinin "Ankara'da Gezilecek Çok Yer Var" mesajı ile ön plana çıkarılması yoluyla yerel turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi ve ulusal düzeyde farkındalığın artırılmasını amaçlamaktadır.

Yarışmanın bir diğer amacı da grafik sanatına ilgi duyan öğrencilerin ve genç grafik sanatçılarının yaratıcılıklarını desteklemektir. Ankara Kalkınma Ajansı seçilecek afişleri yurtiçi ve yurtdışında tanıtım faaliyetlerinde ve katıldığı saygın organizasyonlarda kullanarak, genç sanatçılara yeni ufuklar açmayı, yeni olanaklar sağlamayı hedeflemektedir.

3.  YARIŞMA KOŞULLARI 

A. Yarışma tasarım alanında çalışan profesyonellere, üniversitelerin grafik tasarım, sanat ve ilgili bölümlerinde eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, Güzel Sanatlar Liseleri'nin ve Lise Grafik Bölümü öğrencilerinin katılımına açıktır. Yarışmaya Ankara Kalkınma Ajansı Kurum Personeli ve Seçici Kurul üyeleri ile yakınları katılamaz.

B. Yarışmaya farklı rumuzla en fazla üç afiş gönderilebilir. 

C. Yarışmaya katılanlar, Ankara Kalkınma Ajansı'na vermekle yükümlü oldukları başvuru formunda; afişlerinin özgün ve kendilerine ait olduğunu, biçimsel olarak başka bir kaynaktan alınmadığını veya benzemediğini taahhüt etmiş sayılır. Seçici kurulun, biçimsel olarak çalıntı, direkt alıntı veya aşırı benzerlik olduğunu tespit ettiği çalışmaların sahipleri, Ankara Kalkınma Ajansı'nın gelecekte düzenleyeceği hiçbir yarışmaya kabul edilmeyecektir.

Daha önce başka bir yarışma ya da sergiye katılım sağlamış olan eserler 2. Ankara ve Kültürel Değerler Temalı Afiş Yarışması'na katılabilirler; ancak eserin yarışma kapsamında değerlendirilebilmesi için telif hakkının başka tüzel kişi ya da şahıslara devredilmemiş olması şartı aranmaktadır. Yarışmacılar ayrıca afişlerinde kullandıkları (eğer varsa) görsellerin kendilerine ait olduğunu veya telif haklarının kendilerince alındığını kanıtlamakla yükümlüdür. Başvuru formu bulunmayan afişler değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu şartları taşımayan afişler yarışma dışı bırakılacaktır. Ödül ve mansiyon verilmiş ise iptal edilir.

D. Yarışmaya katılan ve sergilemeye layık görülen 25 adet afişe Ankara Kalkınma Ajansı tarafından 200 TL sergileme ödülü ödenecektir. Ankara Kalkınma Ajansı bu afişleri, ticari telif hakları eser sahibinde kalmak üzere ve sanatçısının ismini belirterek, faaliyetlerinde kullanma hakkına süresiz olarak sahip olacaktır.

E. Ankara Kalkınma Ajansı yarışmaya katılan afişlerden ödüle ve sergilemeye değer bulduklarını, televizyon, internet ve diğer her türlü ortamda yayınlama; katalog, broşür, afiş, kitap, CD, video ve diğer ortamlara alarak yayınını ve dağıtımını yapma, ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarına gönderme hakkına sahip olacaktır.  

F. Ayrıca, Ankara Kalkınma Ajansı uygun gördüğü takdirde, ödül almayan ve sergilemeye seçilmeyen fotoğraflardan, arşivlerinde yararlanmak üzere, sergileme ödülü kadar bir bedelle (200 TL) istediği afişleri seçebilir. Bu takdirde kullanacağı afişlerin ticari telif hakları eser sahibinde kalmak üzere, sanatçısının ismini belirterek faaliyetlerinde kullanabilir. Sanatçılar bu yarışmaya eser göndermekle, bu maddeyi kabul etmiş sayılırlar.

G. Seçici kurul, afiş sahibinden afiş üzerinde değişiklik yapmasını isteyebilir. Bunun için Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ödül tutarı dışında bir ödeme yapılmaz. 

H. Yarışmacılar, yarışma şartlarını ve Seçici Kurul kararlarını kabul etmiş sayılacaklardır. 

İ. Afiş çalışmalarında renk ve teknik kullanımında herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak dört renkli baskı teknolojisi ile elde edilebilen renklerin dışına çıkılmamalıdır.  

J. Afişler, 50x70 cm boyutlarında dikey olarak çalışılacaktır. Afişlerde görsel tasarımı destekleyen sözel bir mesaj (başlık, slogan, vb.) kullanılabilir. Farklı boyuttaki afişler yarışma dışı bırakılacaktır.

K. Afişlerin boyutu, afiş için 50x70 cm, net baskı alanı 48x68 cm olmalıdır. CMYK modunda 300 pixels/inch çözünürlükte hazırlanacak dökümanın herhangi bir sıkıştırma yapılmadan teslim edilmesi gerekmektedir. Afişler pdf formatında gönderilmelidir. Sergilenmeye değer bulunacak afişlerin internette yayınlanabilmesi için afiş RGB olarak hazırlanarak, max. 100 dpi /1 mb çözünürlükte gönderilmesi gerekmektedir. Gönderilecek dosya boyutu 20 megabayttan büyük olmamalıdır.

L. Gönderilecek afişlerin, Wetransfer ((https://www.wetransfer.com/) adresinden aktif transfer linkinin oluşturulması ve oluşturulan linkin başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir.

M. Tüm başvurular http://form.techankara.com/afis-yarismasi-2017/ adresinde bulunan form üzerinden yapılacak, basılı materyal gönderilmeyecektir. Başvurular için son tarih 31 Ocak 2018 saat 18:00'dir. Belirlenen tarih ve saatten sonra yapılan başvurular ve elden getirilen afişler yarışmaya dâhil edilmeyecektir.  

N. Yarışmaya gönderilen afişler üzerinde yarışmacının kimliğini belirten isim, imza vb. işaretler bulunamaz. Aksi durumda afişler yarışma dışı bırakılacaktır. 

O. Her afişe yarışmacı tarafından yedi haneli hem rakam hem de harften oluşan bir rumuz verilecektir. (Örneğin: Ali Yıldırım aliyil1, aliyil2 gibi) Rumuzsuz afişler yarışmaya alınmaz. Yarışmaya birden çok afişle katılan yarışmacılar, her afiş için ayrı bir rumuz kullanacaktır ve her bir eser için ayrı başvuru formu dolduracaktır. 

P. 18 yaş altı katılımcıların, ekte bulunan Veli/Vasi İzin Belgesi/Muvafakatname  formunun çıktısını Veli/Vasi' lerine doldurtarak, imzalanmış ve taranmış görüntüsünü bilgi@ankaraka.com adresinden tarafımıza iletmesi gerekmektedir.

4. AFİŞ TEMALARI

Afişlerin, Ankara'nın özellikle çevre ilçelerinde bulunan doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri, yöresel ve turistik zenginlikleri 'Ankara'da Gezilecek Çok Yer Var' mesajı ile öne çıkarması beklenmektedir. Aşağıdaki temalarla sınırlı olmamakla birlikte, afişlerde şu konular işlenebilir:

 1-  Ankara'nın tarihi yapıları, mitolojik ve etnografik öğeleri

Katılımcıların, tasarımlarında özellikle Ankara'nın çevre ilçelerinin mimari dokusunu, kültürel miras belleğini yansıtabilecek eserleri ya da Ankara'nın/ilçenin simgesi haline gelmiş mitolojik ve etnografik ögeleri göz önüne alarak çalışmaları beklenmektedir.

Örneğin: Ayaş Ulu Camii, Tarihi Beypazarı Evleri, Beypazarı Suluhan, Nallıhan Nasuh Paşa Hanı, Polatlı Gordion Müzesi, Seğmenler, Midas Efsanesi, Gelin Kaya Efsanesi

2-  Yerel tabiat varlıkları  

Katılımcıların, Ankara ilçelerinin doğal güzelliklerini ve yeral tabiat varlıklarını aktaran tasarımlar yapmaları beklenmektedir.

Örneğin: Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Tuz Gölü, Nallıhan Kuş Cenneti, Çubuk Karagöl, Fosil Ormanları

3- Ankara'ya ait yöresel ürünler, kültürel ve turistik ögeler

Ankara'yı sembolize eden yerel kültürel ve turistik ögeler ile yöresel ürünler

Örneğin: Beypazarı Telkarisi, Nallıhan İpek İğne Oyası, Kalecik Karası, Ayaş Domatesi, Ankara Keçisi ve Tavşanı

5. YARIŞMA  TAKVİMİ

Yarışma Başlangıç Tarihi  : 02 Kasım 2017

Son Başvuru Tarihi           : 31 Ocak 2018  saat 18:00

Seçici Kurul Toplantısı      : 07 Şubat 2018

Sonuçların İlan Edilmesi   : 9 Şubat 2018

Ödül Töreni ve Sergi          : 23 Şubat 2018

Sonuçlar, belirtilen tarihten itibaren kamuoyuna Ankara Kalkınma Ajansı internet sitesi ve basın kanalıyla duyurulacaktır. Ankara Kalkınma Ajansı, yarışma takviminde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

6. ÖDÜL

Birinciye                                  3.000TL

İkinciye                                   1.500 TL

Üçüncüye                                1.000 TL

Mansiyon (3 adet)                    500 TL

Sergileme Ödülü (25 adet)                  200 TL

Seçilen yapıtlar, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından çeşitli organizasyonlar ve etkinliklerde afiş olarak kullanılacaktır.

Seçici kurulun ödüle ve sergilenmeye değer gördüğü afişlerin sahiplerine katılım belgesi verilecektir.

Ödüle değer eser bulunamaması halinde ödülleri dağıtmamak Seçici Kurul'un takdirindedir. Ödül tutarı, yarışmacıya yarışma sonrasında ödenecektir.

7. SEÇİCİ KURUL 

(Alfabetik sırayla):

Arif Şayık              Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

Bora Hızal             Ankara Reklamcılar Derneği

Canan Yalım                  Grafik, Tasarım Ajans Müdürü

Gökhan Canlı        Ankara Kalkınma Ajansı Kurumsal İletişim Birim Başkanı

Haşim Kılıç           Hürriyet Gazetesi Muhabiri ve Profesyonel Fotoğrafçı

Ankara Kalkınma Ajansı, değerlendirme toplantısına katılamayan Seçici Kurul üyesi yerine bir başka üye belirleme ve sonucu açıklayacağı günü değiştirme hakkına sahiptir.

8. DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir:

1.       Konu ve içerik uyumu

2.       Slogan, görsel ve alt metin uyumu

3.       Tipografinin kompozisyon ve görselle uyumu

4.       Afişin genelinde sağlanacak bütünlük, denge ve anlaşılabilirlik

5.       Afiş çalışmasının konuya uygun, farklı ve dikkat çekici olması

Seçici Kurul'un belirlediği sergilenmeye değer afişlerin tümü Ankara Kalkınma Ajansı resmi web sitesinde (http://www.ankaraka.org.tr ) ve sosyal medya hesaplarında (Facebook, Twitter ve Instagram) sergilenecektir.

9. DİĞER KOŞULLAR:

Şartname ve Başvuru Formları, http://www.ankaraka.org.tr/ adresinden temin edilebilir. Ankara Kalkınma Ajansı, şartnamenin ana ilke ve esasları paralelinde, ortaya çıkabilecek aksaklıklar ve tereddütlere yönelik tedbirler almaya ve gerektiğinde internet sitesinden önceden duyurmak kaydıyla değişiklik yapmaya, özel ve ek şartnameler hazırlamaya yetkilidir. Bu şartnamede hüküm bulunmayan hallerde, Ankara Kalkınma Ajansı'nın yürürlükte bulunan genel mevzuat hükümleri uygulanacaktır.

10. İLETİŞİM: 

Aşağı Öveçler Mah. 1322. Cad. No: 11
06460 Çankaya / ANKARA

T: (312) 310 03 00

F: (312) 309 34 07

E: bilgi@ankaraka.org.tr