Ana içeriğe atla

1. Uluslararası Kongre Turizmi Konferansı Gerçekleşti

13 Aralık 2017

Ankara Valiliğinin himayelerinde, Ankara Kalkınma Ajansı ile Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği(ANTOD) ana sponsorluğu ve organizatörlüğünde; Transnet, Congresium Ankara ve Turkish Airlines destekleri ile 12.12.2017 tarihinde Wyndham Ankara Otel'de 1. Uluslararası Kongre Turizmi Konferansı gerçekleşti.

Konferansa Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin YAYMAN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan ÖNAL, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif ŞAYIK, ANTOD Başkanı Savaş ÇOLAKOĞLU ve Avrupa'da kongre turizmi alanında önemli atılımlar yapan İspanya'nın Valencia ve Barcelona gibi şehirlerden temsilciler ile turizm sektörü ile ilgisi olan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim temsilcileri de katıldı.

Konferans açılışında konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un Umman'da olduğu için toplantıya katılamadığını belirterek "Sizlere selam ve saygılarını gönderdi. İnşallah en kısa zamanda Bakanımızla da Ankara Kalkınma Ajansı ve ANTOD'u buluşturup Ankara'da turizmin geliştirilmesi, turizmin önemli sektör haline gelmesi konusunda ne yapmalı sorusuna ortak akıl arama toplantısıyla cevap bulmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Yayman; "Hedef, 2023 yılında 50 milyon turist getirmek, 50 milyar dolar da gelir elde etmek. Kongre turizmi, turizm sektörleri arasında en fazla gelir bırakan sektörlerden birisidir. Kongre turizminde bir turist geldiği zaman, kongre üyesi geldiği zaman 2 bin 500 dolar civarında gelir bırakıyor. Deniz-kum-güneş turizminde kişi başına ortalama 730 dolar civarındayız. Cumhurbaşkanımızın Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında önümüze koyduğu hedef, 2023 yılında 50 milyon turist getirmek, 50 milyar dolar da gelir elde etmek. Bu bizim için çok önemli bir hedeftir.

Türkiye, kültür ve turizmde bir sessiz devrim gerçekleştirmiştir. Türkiye'de turizm denince akla deniz-kum-güneş üç kavram geliyor. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Türkiye denince akla Gökbeklitepe, İstanbul-Ayasofya, Antakya, Herakles Lahdi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Dünya Gastronomi Şehri, Truva, Kapodokya gelsin istiyoruz. Bunun içinde ürünü çeşitlendirmek istiyoruz. Sadece deniz-kum-güneş değil, aynı zamanda kongre turizmi, kültür, inanç, gastronomi, sağlık, kış turizmini de dünyaya takdim etmemiz lazım.

İnşallah Ankara'yı kongre turizminin başkenti yapmak istiyoruz. Türkiye'de petrol yok ama turizm var. Turizm sektörü dolaylı olarak yüze yakın sektörü etkileyen stratejik bir sektördür. Bunun içinde kongre turizmi çok önemli. Ankara'mız maalesef Avrupa'daki başkentler içerisinde en az turistin geldiği bir başkent. Ortalama 400-500 bin civarında sayıya ulaşıyoruz. Bu yetmez. Biz el birliğiyle inşallah Ankara'yı kongre turizminin başkenti yapacağız. Neden Ankara'yı yapmak istiyoruz? Kongre turizmi için olmazsa olmaz bir kavram var ulaşım. Türkiye ve Ankara dünyanın merkezidir. Ankara dünyanın merkezidir." dedi.

Bakan Yardımcısı Yayman, buna benzer toplantıların artarak devam etmesini, aynı şekilde sağlık turizmi, kültür turizmi  vb. başlıklarında peş peşe toplantıların yapılmasını teklif etti.

ANTOD Başkanı Savaş ÇOLAKOĞLU ise yaptığı konuşmalarında; "Yakın zamanda uluslararası kongre, fuar ve konferans etkinlikleri ile kendinden söz ettiren Ankara, önümüzdeki yıllarda yapılacak yeni kongre alanı ile daha da ön plana çıkacaktır. Ankara'nın otel ve konaklama olarak altyapısı ziyadesi ile yeterlidir. Kongre Turizmini şehrimizin geleceği için çok önemli görüyoruz. Bu konuda Vali'mizden aldığımız destekle tüm paydaşları bir araya getirerek bir vizyon oluşturma amacındayız. Birincisini düzenlediğimiz Kongre Turizmi Konferansı ile farkındalık oluşturarak Ankara'nın Kongre Turizm'inde cazibe merkezi olması için önemli bir adım olmasını temenni ederim." diye konuştu.

İlk oturumda "Ekonomik ve Tanıtım Getirileri Açısından Kongre Turizminin Önemi "  konusu ele alınarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan ÖNAL, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan TARHAN, Barcelona Kongre Bürosu MICE Tanıtım Müdürü Elena ALTEMİR, Serenas Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa GÜRBÜZ ile Turizm Medya Grubu ve TETKİD Yönetim Kurulu Başkanı Volkan ATAMAN, Atılım Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim GÜRKAN'ın moderatörlüğünde panel gerçekleşti.

İkinci oturumun konusu ise; "Kongre Turizmi İçin Gerekli Altyapı, Şehrin Hazır Olması" idi. Bu oturumda; Bilkent Üniversitesi'nden Tamer RODOPLU'nun moderatörlüğünde, Büyükşehir Belediyesi Dış ilişkiler Daire Başkanı Ramazan KABASAKAL, TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray DEMİRER, GL Events Genel Müdürü Marc RODRİGEZ, Antod Başkanı Savaş ÇOLAKOĞLU ve Valer kongre Yönetim Kurulu Başkanı M. Yudum KAYA kendi uzmanlık alanlarındaki konulara değindiler.

Son oturumda da "Dünyada Kongre Turizminin Genel Değerlendirmesi, Yapılması Gerekenler ve Ankara Vizyonu" konusu ile Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nazmiye ERDOĞAN'ın moderatörlüğünde; , İl Kültür Turizm Müdürü Kudret CABILAR, Valencia Kongre Bürosu başkanı Angeles REDONDO, ZED Turizm Genel Koordinatörü Sefa ÜNAL ve Doğan Burada Dergi Gurubu Ankara Temsilcisi Erdal İPEKEŞEN başkentin kongre turizmindeki vizyonunu ele aldılar.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık; "Ankara'da turizmin çeşitlenmesi için Ajans olarak çalıştığımız ve destek ayırmayı planladığımız bir konu ise Ankara'da Kongre Turizminin canlanmasıdır. Biraz geç kalınmış bir adım olsa da yakın zamanda altyapının iyileştirilmesi ile Kongre Turizmi alanında rekabet edebilir düzeye gelinecektir." dedi.